Vygaudas Ušackas kalbėjo su žurnalistais apie ES ir Rusijos santykius, na o šiuo laiku Ukraina pareikalavo Rusijos paaiškinti, kodėl prie jos sienos rengiami kariniai mokymai, rašo voanews.com.

V. Ušackas teigia, jog neegzistuoja problemų Ukrainoje stebuklingų sprendimų. Ženevos susitarimai tėra rezoliucijos platforma, tačiau nežinia, ar jie veikia, mano jis.

„Deja, rytinėje Ukrainos dalyje matome menką ar netgi jokio progreso, Ženevos susitarimų taikymui, ypač kalbant apie nelegalių ginkluotų grupuočių nusiginklavimą“, – teigė V. Ušackas.

Jis paragino Rusiją dėti pastangas, siekiant sumažinti įtampą. Ketvirtadienį rytinėje Ukrainos dalyje susirėmus Ukrainos saugumo pajėgoms ir prorusiškiems aktyvistams, žuvo mažiausiai penki kovotojai. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino tai nusikaltimu ir pagrasino, kaip jis pats sakė, pasekmėmis.

V. Ušackas teigė: „Gerbiame Ukrainos vyriausybės teisę ginti savo suverenumą ir teritorinį vientisumą, tačiau tuo pat metu raginame visas susijusias šalis, įskaitant Ukrainos vyriausybę, vengti provokacinių veiksmų.“

Šiuo metu Rusijos karinės pajėgos prie sienos su Ukraina pradėjo karines pratybas, atsakydamos į Ukrainos vyriausybės veiksmus. V. Ušackas sako, kad ateityje Rusijai gali būti pritaikyta daugiau sankcijų.

Europos Komisija rengia trečią galimą sankcijų etapą, kuriame gali būti ekonominio pobūdžio sankcijų“, – sakė V. Ušackas.

Jo teigimu, jei nebus laikomasi Ženevos susitarimų, sankcijos gali suintensyvėti. Sankcijos apimtų ne tik daugiau draudimų įvažiuoti ir turto įšaldymą, bet ir naftos bei dujų embargą.

„Abi šalys realiai vertina, kad artimoje ateityje liks tarpusavyje susijusios. Kalbant apie bendravimą energetikos srityje, Rusijai reikia grynųjų pinigų, o mums reikia rusiškų dujų“, – sakė jis.

Agentūra „Interfax“ pranešė, jog „Gazprom“ pateikė Ukrainos „Naftogaz“ 11,4 mlrd. dolerių (28,4 mlrd. Lt) sąskaitą už pirkimo kiekio trūkumą.

V. Ušacko įsitikinimu, šiuolaikinėje pasaulinėje rinkoje ES turėtų atsargiai imtis priemonių prieš Rusiją.
Rusijos Federacija yra kitokia, nei tikėjomės, turime tai suvokti ir priimti realybę“, – sakė jis.

Kol kas realybė yra neapibrėžta, o diplomatai stengiasi, kad žodžių karas nevirstų karu mūšio lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1070)