V. Tomaševskis pridūrė, kad buvusi energetikos viceministrė Renata Cytacka iš esmės buvo pagrindinis barjeras tokiems verslo interesams, todėl esą labiausiai ir užkliuvo.

„Mes išeiname iš koalicijos ir atšaukiame visus savo atstovus, kadangi manome, kad politiką reikia vykdyti garbingai. Galima turėti skirtingų pozicijų, skirtingų situacijos matymų, bet tie susitarimai, kurie priimti, turi būti vykdomi. O jeigu jie nevykdomi, tada reikia civilizuotai išsiskirti. Mes pakvietėme visus koalicijos partnerius į ukrainietišką restoraną pavakarieniauti ir civilizuotai pabaigti mūsų darbą. Toliau partneriai dirbs be mūsų“, - po Politinės tarybos posėdžio sakė V. Tomaševskis.

„Vienintelė šito konflikto priežastis yra verslo interesai Energetikos ministerijoje. Lenkų rinkimų akcija niekada nebuvo įsivėlusi į jokius korupcinius skandalus, mes neturime jokių biznio interesų. Deja, kai kurie politikai turi interesų. Esant tokiai situacijai mes daugiau nebedirbsim“, - pridūrė lenkų politikas.

A. Butkevičius: buvo visai kitaip

Tačiau V. Tomaševskio teiginiai socialdemokratų premjerui Algirdui Butkevičiui, atrodo, buvo naujiena. „Apie tam tikras juodas technologijas tai man labai keista girdėti“, - sakė A. Butkevičius.

Premjeras kaip tik teigia, kad Vyriausybėje svarstant klausimus dėl Vilniaus ir Kauno šilumos ūkių reformos jam kaip tik nerimą sukėlė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus laikysena. Socialdemokratų lyderis sako, kad tuomet net išsikvietė pakalbėti V. Tomaševskį ir klausė jo, ar J. Neverovičius viską supranta, ar turi visą informaciją.

„Tada tikrai buvo tam tikrų žmonių interesai. Ponas V. Tomaševski, aš nenoriu daug kalbėti, bet būtent iš Energetikos ministerijos buvo atėję tam tikri dokumentai, kurie iš dalies atspindėjo poreikių tenkinimą, bet Vyriausybė nepasidavė“, - aiškino premjeras.

V. Tomaševskis pripažino, kad A. Butkevičius ir J. Neverovičius išties susipyko dėl šilumos tinklų Vilniuje. „Buvo labai gilus konfliktas. Jeigu pamenate, mūsų ministras trenkė durimis, kaip jūs rašėte. Nuo šito konflikto viskas prasidėjo, spauda nebuvo apie tai labai informuota, bet kažkas norėjo pasinaudoti R. Cytacka, kad mūsų atstovai būtų pašalinti iš ministerijos“, - sakė politikas.

„Buvo kaip tik atvirkščiai. Aš turėjau galimybę papasakoti Lenkų rinkimų akcijos vadovui, sakiau, jūs apsaugokit ministrą. Norėjau išsiaiškinti, ar tik kažkas nenori įvelti ministro į pinkles. Tuo metu šilumos ūkio valdytojai nenorėjo, kad Vyriausybė priimtų nutarimą ir perimtų ūkio valdymą Kauno bei Vilniaus mieste. Puikiai atsimenate, Vyriausybėje buvo pasielgta griežtai, nutarta, kad visą ūkį pradės valdyti valstybė ir išstums korupciją iš šito sektoriaus“, - aiškino A. Butkevičiaus.

„J. Neverovičiaus pozicija tuo metu buvo kitokia, tai aš net informavau partijos pirmininką, kad gal kartais ministras neturi informacijos, sakiau, gal viceministrai kai kurie...“, - pridūrė premjeras nebaigdamas sakinio.

R. Cytackos vieta konflikte pagal V. Tomaševskį

V. Tomaševskis pakomentavo ir konfliktą dėl R. Cytackos. Pasak politiko, su A. Butkevičiumi liepos 15 dieną buvo sutarta, kad premjeras neprieštaraus R. Cytackos skyrimui viceministre. Jo teigimu, liepos 25 dieną buvo pasirašytas atitinkamas J. Neverovičiaus įsakymas.

„Bet, deja, po to prasidėjo spaudimas ir paaiškėjo, kad buvo tam tikri verslo interesai. Premjeras spaudai ministrą J. Neverovičių gynė (jis tikrai geras ministras, mūsų partija turi daug tokių atstovų), bet šiame kambaryje ministras pirmininkas sakė, kad mūsų ministras tik puikuojasi, kad jis nieko gero nepadarė, sakė, kad jis panaudojo 500 mln... Būkim biedni, bet teisingi. Socialdemokratų interesai šioje ministerijoje labai aiškūs, o su mūsų atstovais, deja, biznio nepadarysi, nes jie dirba sąžiningai. R. Cytacka buvo spaudžiama pusantrų metų dėl atsinaujinančių energijos šaltinių, kad pasirašytų vienam, antram, trečiam dėl saulės energetikos ir taip toliau. Ji to nedarė, todėl buvo spaudžiama ir persekiojama“, - aiškino V. Tomaševskis.

Jo teigimu, kaltinimai dėl valstybinės vėliavos neiškėlimo bei R. Cytackos sutuoktinio neišlaikyto lietuvių kalbos egzamino, kuris būtinas dirbant valstybės tarnyboje, yra tik priedanga.

J. Neverovičiaus vieta – Darbo partijai

Iš koalicijos pasitraukus Lenkų rinkimų akcijai, energetikos ministro portfelis atiteks Darbo partijai. Darbo partija jau anksčiau pranešė pritarianti premjero pozicijai nebeskirti jokio posto Vyriausybėje Lenkų rinkimų akcijai. „Tvarka ir teisingumas“ iš pradžių spardėsi, bet antradienį partijos pirmininkas Rolandas Paksas jau teigė matantis, kad susikerta koalicijos partnerių požiūriai.

„Kardinaliai šiandien susikirto požiūriai. Bet kokiu atveju sprendimas gali būti, kad darbas arba tęsiamas, tęsiama Vyriausybės programa (ypač šioje nestabilioje geopolitinėje situacijoje), arba vėl viskas prasideda iš naujo. Mūsų valstybei geresnis yra pirmasis variantas“, - sakė R. Paksas.

„Darbo partija laikėsi pozicijos, kad mes turime vykdyti Vyriausybės programą, kurią esame įsipareigoję. Manau, kad trise šį įsipareigojimą sėkmingai vykdysime“, - pritarė ir Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė.

Susitikime dalyvavęs Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas situacijos nekomentavo.

Valdantieji antradienį aiškinosi susidariusią situaciją koalicijoje po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė patenkino premjero A. Butkevičiaus teikimą atleisti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotą energetikos ministrą J. Neverovičių.

Pirmadienio vakarą premjeras žurnalistams sakė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų jo vadovaujamame ministrų kabinete nebebus.