Politikė taip reagavo į viename interneto portale pasirodžiusį Lietuvos lenkės laišką, kuriame mergina ragino stabdyti lenkų ir lietuvių kiršinimą.

„Aš manau, kad viceministrė yra Lietuvos pilietė, mes gyvename laisvoje demokratinėje valstybėje. Jinai turi savo asmeninį gyvenimą, yra aktyvi visuomenininkė ir turi teisę, kaip pilietė, dalyvauti visuomeniniame gyvenime, visuomeninėse organizacijose. Ir niekas negali to uždrausti. Mes esame laisva valstybė, laisvi piliečiai“, - pirmadienį po koalicijos tarybos posėdžio sakė V. Tomaševskis.

"Laukiu energetikos ministro atsakymo. Jam yra duotas pavedimas išsiaiškinti detaliai. Jis praeitą savaitgalį buvo Norvegijoje, dabar yra grįžęs, laukiu atsakymo," - žurnalistams apie R. Cytacką sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Kaip žinoma, R. Cytacka teigė palaikanti V. Tomaševskio iniciatyvą dėl Europos Parlamente išsakomų teiginių, esą Lietuvoje tautinių mažumų padėtis tik blogėja.

„Prezidentė D. Grybauskaitė viešai suklaidino tarptautinę bendruomenę ir Europos Parlamento narius, sakydama, kad nė vienoje tarptautinės organizacijos ataskaitoje nėra minima, jog Lietuva pažeidžia tautinių mažumų teises. Prezidentė meluoja“, - rašė R. Cytacka.

Politikė taip užsiminė apie V. Tomaševskio ir D. Grybauskaitės akistatą Strasbūre pristatant Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. V. Tomaševskis tautinių mažumų problemas pavadino šaukštu deguto Lietuvos pirmininkavimo medaus statinėje ir kalbėjo apie baudą Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui.

Tuo tarpu Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė apkaltino V. Tomaševskį siekiant diskredituoti Lietuvą tarptautiniu mastu. Kalbėdama Europos Parlamento plenarinėje sesijoje prezidentė atmetė V. Tomaševskio ir Lenkijos europarlamentarų priekaištus, pabrėždama, kad jokia tarptautinė institucija nenustatė, jog Lietuva pažeistų tarptautines normas dėl tautinių mažumų apsaugos.

V. Tomaševskis, klausiamas apie R. Cytackos retoriką prezidentės atžvilgiu, sako, jog ji tik išreiškė savo nuomonę.

„Aš manau, kad jeigu tai įžeidimas, tai yra tam tikri veiksmai baudžiamosios atsakomybės. Nėra tokių ieškinių. O dėl nuomonės Europos Sąjungoje dar niekas nėra baudžiamas ir persekiojamas. Manau, kad tai kažkoks nesusipratimas“, - sakė politikas.

„Jūs žinote, kad valstybė – tai mes visi, piliečiai, trys milijonai sudaro mūsų valstybę. Tik XVIII a. karalius Liudvikas XIV sakė, kad valstybė – tai aš. Nereikia sureikšminti tų dalykų. Jūs, žurnalistai, aš, mano žmona, vaikai gali išsakyti savo nuomonę. Europos Sąjungoje mes dažnai išsakome savo nuomonę ir ne dėl įvykių mūsų šalyje. Dabar kritikuojame teismo sprendimus Ukrainos dėl Julijos Tymošenko, stipriai kritikuojame prezidentą Viktorą Janukovyčių ir kiekvienas turi teisę kritikuoti net kitų valstybių piliečius. Tuo labiau kiekvienas viduje turi teisę į savo nuomonę“, - aiškino V. Tomaševskis.

Klausiamas, ar R. Cytackos retorika nepakenks energetikos ministrui Jarolslavui Neverovičiui, politikas buvo lakoniškas: „Aš tik viena žinau, ponia R. Cytacka nebus išvežta į Sibirą, kadangi mes neturime Sibiro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (993)