V. Putinas ant A.Litvinenkos įširdo dėl to, kad vienas patikimiausių Rusijos agentų tapo britų Mi6 žvalgybos darbuotoju ir ėmė teikti ataskaitas apie tamsiausias Kremliaus paslaptis.

329 puslapių teismo išvadose skelbiama, kad A. Litvinenkos žmogžudystė buvo „beveik neabejotinai“ įvykdyta buvusių A. Litvinenkos kolegų Andrejaus Lugovojaus ir Dmitrijaus Kovtuno. Šie A. Litvinenką nužudyti kruopščiai planavo porą metų, ir nors pirmasis bandymas 2006 m. spalį užnuodyti jo arbatą radioaktyviomis medžiagomis nepavyko, mirtiną puodelį buvęs Rusijos agentas išgėrė lapkritį.

„Vieši įrodymai, kuriuos išdėsčiau, yra pagrindas netiesioginiais įrodymais grindžiamai tvirtai bylai, kad Rusijos valstybė yra atsakinga už pono Litvinenkos mirtį“, – teigia bylos tyrėjai.

Tiesioginiai A.Litvinenkos žudikai, žinoma, kol kas laisvėje – Rusija dar 2007 m. atsisakė išduoti A. Lugovojų, aiškindama, kad to padaryti neleidžia konstitucija. D. Kovtunas Rusijoje reikalauja neliečiamybės. Apskritai Rusija visą britų tyrimą vadina absurdu ir piktinasi, kad „paprasčiausia kriminalinė byla paversta politiniu reikalu“.

Tačiau byloje yra labai daug ir nepaprastai įdomių detalių apie „paprasčiausią“ kriminalinį Rusijos pasaulį, kuriame sukasi būtent didžiosios politikos žaidėjai, o konkrečiai – pats V. Putinas ir artimiausi jo aplinkos žmonės.

Aleksandras Litvinenka

Pristatydamas Londono aukštajame teisme Kremliaus kritiku tapusio rusų šnipo mirties tyrimo išvadas teisėjas Robertas Owenas pareiškė, kad „FST operacijai likviduoti Litvinenką tikriausiai pritarė ponas Patruševas ir prezidentas Putinas“. Nikolajus Patruševas yra buvęs FSB – Sovietų Sąjungos KGB įpėdinės – direktorius. Nuo 2008 m. jis vadovauja Rusijos Federacijos Saugumo Tarybai.

Byloje buvo nustatyta, kad likus keliems mėnesiams iki nužudymo A. Litvinenka atliko tyrimus, susijusius su aukštais Rusijos politikais. Pavyzdžiui, tyrimo medžiagoje minima 2006 m. A. Litvinenkos parašyta ataskaita apie V. Putino sąjungininką, prisidėjusį prie kokaino kontrabandos ir susijusį su „gangsteriais“. Dėl to V. Putinas buvęs pramintas „ponu Nešvariuoju“. Vienas iš tų gangsterių buvo Viktoras Ivanovas, KGB karininkas, o dabar Rusijos Federacinės narkotikų apyvartos kontrolės tarnybos (FCKN) vadovas.

Kaip per bylos klausymus yra sakęs A. Litvinenkos našlės Marinos advokatas Benas Emersonas, viename A. Litvinenkos pranešime esama neįtikėtinai rimtų kaltinimų tiek V. Ivanovui, tiek V. Putinui. Pavyzdžiui, kad V. Ivanovas nuo 1990 m. tiesiogiai dalyvavo nusikalstamoje veikloje Sankt Peterburge. Tuo metu vietos mafija vertėsi pelninga kokaino kontrabanda, kurią per uostą iš Kolumbijos tiekdavo Vakarų Europai.
Tikra gyvenimo ironija: kai Ivanovas bendradarbiavo su banditais, jis buvo paskirtas vadovauti departamentui, kuris turėjo kovoti su kontrabanda Sankt Peterburge. Tuo metu Putinas buvo Užsienio ryšių komiteto prie Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako vadovas. Kai Ivanovas bendradarbiavo su banditais, jis buvo saugomas Putino, kuris buvo atsakingas už užsienio ekonominius ryšius.
A. Litvinenkos našlės advokatas

V. Ivanovas aktyviai padėjo tuo metu garsiai Tambovo mafijos gaujai kovoti su jos varžovais. Susidraugavęs su grupuotės lyderiu Vladimiru Kumarinu, dabartinis FCKN vadovas V. Ivanovas tapo mafijos dalininku ir gaudavo dalį pelno iš tamsios uosto veiklos. Jis taip pat įsteigė dvi kompanijas, vieną kartu su Borisu Gryzlovu – būsimuoju Valstybės Dūmos pirmininku.

„Tikra gyvenimo ironija: kai Ivanovas bendradarbiavo su banditais, jis buvo paskirtas vadovauti departamentui, kuris turėjo kovoti su kontrabanda Sankt Peterburge. Tuo metu Putinas buvo Užsienio ryšių komiteto prie Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako vadovas. Kai Ivanovas bendradarbiavo su banditais, jis buvo saugomas Putino, kuris buvo atsakingas už užsienio ekonominius ryšius“, – teisme sakė A. Litvinenkos našlės advokatas, cituodamas A. Litvinenkos pranešimą.

1999 m. V. Putinas tapo ministru pirmininku, dar po metų – prezidentu. V. Ivanovas buvo iš karto paaukštintas, ėmė vadovauti V. Putino šnipinėjimo agentūros FSB padaliniui, kuris užsiėmė vidaus saugumo reikalais. Po to jis buvo paskirtas prezidento administracijos vadovo pavaduotoju.
Kaip dabar sako Rusijos intelektualai, po šios bylos kiekvienas, spausiantis ranką V.Putinui, žinos, kad spaudžia ranką žudikui. Galbūt net pedofilui.

Tyrimo išvadose minimas ir A.Litvinenkos dar 2006 m. liepą tinklalapyje „Chechenpress“ paskelbtas kaltinimas V. Putinui pedofilija. Tyrime taip pat minimi ir kaltinamai Rusijos prezidentui, kad jis sunaikino vaizdo įrašus, kuriuose buvo užfiksuotas užsiiminėjantis seksu su berniukais.

Kaip dabar sako Rusijos intelektualai, po šios bylos kiekvienas, spausiantis ranką V.Putinui, žinos, kad spaudžia ranką žudikui. Galbūt net pedofilui.