„Vakar mes tą projektą nusiuntėme į Prezidentūrą, ir kadangi aš su teisininkais konsultavausi, ar galėčiau jį stabdyti, jokių procedūrinių pažeidimų nebuvo, nėra motyvo, dėl ko turėčiau stabdyti, dėl to jį perdavėme Prezidentūrai“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininko Viktoras Pranckietis.

„Jeigu bus Prezidentūros veto, turėsime svarstyti iš naujo, žiūrėsime, ką ten turime keisti, kad žiniasklaida būtų laisva“, – teigė jis.

Nors pats dėl Civilinio kodekso nebalsavo, tuo metu buvo išvykęs į laidotuves, V.Pranckietis teigė, kad būtų pasielgęs, kaip 101 parlamentaras, balsavęs už pataisas.

Anot jo, Civilinio kodekso pataisos būtinos, kai iš Baudžiamojo kodekso išbrauktas įžeidimas ir atsakomybė už šią veiką.

„Šiuo atveju jeigu nepaliekame visiškai tokios frazės, tada tas žmogus, kuris turi garbę ir orumą ir privalo turėti garbę ir orumą, lieka visiškai niekaip neginamas. Dėl formuluočių pačių galime tartis ir šnekėtis, kaip turėtų būti apginama žiniasklaida, kad jokiu būdu nebūtų kaip nors jos galimybės siaurinamos ar supaprastinamos, ar tiesiog suvaržomos. Aš už žiniasklaidos laisvę, nepaprastą žiniasklaidos laisvę, bet ne už patyčias. Turėtų likti apginti ir kiti žmonės“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Seimas praėjusią savaitę priėmė pataisas, kuriomis Civilinį kodeksą papildė nuostata, kad bus galima per teismą reikalauti atlyginti žalą, padarytą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo.

Taip pat Seimas kartu panaikino išlygą dėl atleidimo nuo civilinės atsakomybės, kai apie viešą asmenį paskleista tikrovės neatitinkanti informacija pažemino jo garbę ar orumą. Už tokį sprendimą balsavo 101 Seimo narys, nė vienas nebuvo prieš, vienas parlamentaras susilaikė.

Ši pataisa sukėlė žurnalistų bendruomenės susirūpinimą, kad pakeitimas gali suvaržyti žiniasklaidos laisvę skelbti visuomenei reikšmingą informaciją apie viešus asmenis ir įtvirtinti politikų privilegijuotą apsaugą nuo kritikos.

Žiniasklaidos atstovai kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti Seimo priimtas Civilinio kodekso pataisas.