Jis ir pats pasirašė interpeliacijos jam tekstą, o trečiadienį apie sveikatos reformos būtinumą paruošęs krūvą skaidrių, jis net pusantros valandos įtikinėjo saviškius, rašo „Kauno diena“.

Reikiami parašai ministro interpeliacijai jau surinkti, o procedūra Seime galėtų prasidėti jau po poros savaičių. Tačiau kairiųjų ministras ramus - jis kol kas turi saviškių palaikymą. Savo frakcijos posėdyje trečiadienį ministras aiškino, jog didžioji problema ta, kad sveikatos priežiūros sistema Lietuvoje sudėtinga, palyginti su kitomis ES šalimis - menkai finansuojama, nepakankamai efektyvi ir skaidri, o tai veikia gyventojų sveikatos netolygumus.

Ministro tikslas - pertvarkyti sveikatos priežiūros sistemą, pagerinti jos finansavimą, siekiant efektyvesnės ir skaidresnės veiklos. Ministras ataskaitoje suskaičiavo ir kiek šaliai kainuoja sveikatos priežiūros sistema - 2011 m. išankstiniais duomenimis, sveikatos išteklių valdymas atsieina 148 mln. litų, rizikų susirgti valdymas - 78 mln. litų.

V. Andriukaitis, be kita ko, parodo, kad gydytojų atlyginimai valstybiniame ir privačiajame sektoriuose vienam etatui 2012 m. smarkiai skiriasi. Remiantis jo pateikta informacija, valstybės įstaigose maksimalus vidutinis darbo užmokestis - 5,6 tūkst. litų, o privačiose - net 34,7 tūkst. litų.

Todėl esą kyla problemų rengiant jaunus specialistus, kurie dirbtų ir regionuose. V. P. Andriukaitis galiausiai konstatuoja, kad dėl menko finansavimo negalima užtikrinti sveikatos priežiūros prieinamumo, priimtinumo bei tinkamumo rodiklių įgyvendinimo, mažinti Lietuvos gyventojų sveikatos netolygumų ir užtikrinti nemokamo medicinos pagalbos teikimo valstybinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Taigi imtis reformų - neišvengiama.