Eurokomisaro teigimu, vizitas į Sankt Peterburgą nėra susijęs su sankcijų atšaukimu ar pratęsimu, nes tokį sprendimą priima ES šalių vadovai, o ne Komisija, bet dialogas su Maskva yra vienintelis būdas nesutarimams spręsti.

„Ar tai bus Minsko susitarimai, ar tai bus diskusijos, tai (vizitas, – ELTA.) yra vienintelis tiesus ir teisingas kelias bet kokioms krizėms spręsti, visoms pozicijoms pristatyti“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė V. P. Andriukaitis.

„Čia yra kalbama apie užsienio politikoje įprastus tarptautinės praktikos instrumentus, kuriais reikia naudotis, jeigu šalys narės apskritai nenutraukia diplomatinių santykių arba nėra karo padėtyje“, – kalbėjo eurokomisaras.

J. C. Junkeris ketvirtadienį lankysis Sankt Peterburgo ekonomikos forume, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Briuselio, toks vizitas gali pasiųsti klaidinančią žinią, esą ES nori normalizuoti santykius su Rusija bet kokia kaina.

L. Linkevičius turėtų turėti „platų akiratį"

Europos Komisijos (EK) pirmininko Jeano Claude'o Junckerio vizitą į Rusiją kritikuojantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius turėtų turėti platų akiratį, sako eurokomisaras Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis.

„Kai į Rusiją vyksta Francois Hollande'as, Angela Merkel arba Matteo Renzi, arba kiti vadovai, kažkodėl komentaruose nėra jokių tokių iliuzijų. Ir užsienio reikalų ministras turbūt turėtų turėti platų akiratį, kodėl užsienio politikoje vizitai, kontaktai, diskusijos yra būtini“, – bendrapartiečio ministro poziciją ketvirtadienį Žinių radijuje kritikavo V. Andriukaitis.

Anot jo, svarbu suprasti, kad kalbėdamiesi su Rusija didžiųjų valstybių ar organizacijų lyderiai taiko „užsienio politikoje įprastus tarptautinės praktikos instrumentus“.

EK narys taip pat sakė, kad per J. C. Junckerio vizitą nebus kalbama apie galimus abipusių Rusijos ir ES sankcijų pakeitimus, kadangi tai ne Europos Komisijos, o Europos Vadovų Tarybos sprendimas.

„EK mandatas susijęs su daugeliu praktinių klausimų sprendimu ir aptarimu, ir praktinių klausimų paketas J. C. Junckerio rankose yra labai didelis“, – teigė V.Andriukaitis.

„Diskusijos yra vienintelis tiesus ir teisingas kelias bet kurioms krizėms išspręsti, bet kurioms pozicijoms pristatyti, bet kurioms nuomonėms išsakyti, mėginti ieškoti būdų spręsti problemas“, – pridūrė eurokomisaras.

Jis taip pat sakė tikintis, kad nepaisant Rusijos ir Ukrainos karinio konflikto, Rusijai ir ES pavyks įveikti santykių krizę.

„Karų nepavyko išvengti – ir Balkanų, ir Jugoslavijos griuvimo karas, ir dabar, Rusijos bei Ukrainos karinis konfliktas. Bet kažkas turi tikėti, kad pažanga yra įmanoma (...). Tikėjimo prasme, aš tikiu, kad Europos Sąjungos ir Rusijos krizė bus įveikta“, – pareiškė V. Andriukaitis.

Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius antradienį kalbėdamas Žinių radijui abejojo, ar Europos Komisijos vadovo vizitas į Rusiją bus naudingas.

„Pats laikotarpis yra tas, kad Rusija neparodė nei ženklų, nei konkrečių veiksmų praktikoje, kad linkusi keisti savo kursą arba gerinti situaciją. Mes tą matome ir pagal krizę Ukrainoje, matome pagal padaugėjusias žūtis. Apie 30 karių per gegužės mėnesį. Daugelis aspektų rodo, kad nėra tų ženklų, todėl rodyti kokius nors ženklus iš kitos pusės, sudaryti iliuziją, kad dėl santykių pagerinimo kalti esame mes, Europos Sąjunga, Europos šalys, kas bandoma įpiršti vėlgi tos pačios propagandos, nemanau, kad tai yra gerai“, – teigė L.Linkevičius.

Anot jo, tai ne pirmas, matyt, ir nepaskutinis bandymas kalbėti su Rusijos vadovais, tačiau tokie susitikimai tik sudaro iliuziją, kad vyksta įprastas bendradarbiavimas, „kas iš principo irgi nėra gerai“.

J. C. Junckeris ketvirtadienį vyksta į Sankt Peterburgą, kur dalyvaus ekonomikos forume. Nors jis išreiškė palaikantis didžiojo septyneto poziciją, kad sankcijos galėtų būti atšauktos, jei Maskva laikysis Minsko susitarimų įsipareigojimų, prieš vizitą jis įspėjo nesitikėti jokio pareiškimo apie Rusijai taikomų sankcijų atšaukimą.