"Toje susidariusioje situacijoje nematau galimybės sau dalyvauti (prezidento rinkimuose - BNS)", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė V.Mazuronis.

"Manau, kad esamoje situacijoje būtų geriau, kad dalyvautų kas nors kitas", - teigė jis.

"Tvarkietis" neslėpė abejonių dėl partijos valdybos sprendimo kandidatu į prezidentus kelti europarlamentarą R.Paksą, nors jam kandidatuoti kol kas neleidžia Lietuvos įstatymai.

"Gal dar rasime vienokį ar kitokį sprendimą kongrese. Manau, kad visos politinės partijos, taip pat "Tvarka ir teisingumas", turėtų turėti savo kandidatus prezidento rinkimuose. Šiuo metu iškeltas Rolandas Paksas, Rolandui Paksui tikrai seniai reikėjo leisti dalyvauti rinkimuose, tačiau yra niuansas, kad dabartinėje teisinėje bazėje, kurios neleido pakeisti konservatoriai ir Liberalų sąjūdis, manau, jo dalyvavimas teisiškai, diplomatiškai pasakius, labai problematiškas", - teigė V.Mazuronis.

Sausio 29 dieną valdančiajai koalicijai priklausančios partijos "Tvarka ir teisingumas" valdyba nusprendė gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kelti partijos pirmininko europarlamentaro R.Pakso kandidatūrą, nepaisant, kad Seimas nėra priėmęs apribojimus R.Paksui dalyvauti rinkimuose panaikinančių Konstitucijos pataisų.

Galutinį sprendimą dėl "Tvarkos ir teisingumo" kandidato į prezidentus turi priimti partijos kongresas, kuris vyks vasario 15 dieną.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.
Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad asmuo, kuris per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento,

Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Norint panaikinti šį draudimą, reikia keisti Konstituciją.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.