„Reaguodamas į susidariusią situaciją Didžiojoje Britanijoje, kuomet po įvykusio referendumo dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos šalyje padaugėjo rasine ir etnine neapykanta grįstų nusikaltimų skaičius, kreipiausi į naująją Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorę A.Rudd, prašydamas užtikrinti ten gyvenančių mūsų tautiečių saugumą“, – partijos išplatintame pranešime cituojamas V. Mazuronis.

Pasak jo, po „Brexit“ referendumo neapykantos nusikaltimų skaičius smarkiai išaugo, tad šiai problemai reikia skirti didelį dėmesį, o smurtinio elgesio toleruoti negalima.

„Ypač daug dėmesio reikia skirti vaikams ir jų saugumui. Būtina pasirūpinti, kad mokymosi įstaigose prieš juos nebūtų vykdomų etnine ir rasine neapykanta grįstų bei kitokių išpuolių. Neabejoju, kad tuo suinteresuota ne tik Lietuva, bet ir Didžioji Britanija“, – pranešime cituojamas europarlamentaras.

Po birželio pabaigoje vykusio referendumo, kuriame britai nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos, išaugo pranešimų skaičius apie išpuolius etniniu pagrindu prieš imigrantus iš Vidurio ir Rytų Europos.

Reaguodamas į tai užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius anksčiau išsiuntė laišką tuometinei Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorei, o nuo trečiadienio – premjerei Theresai May (Teresai Mei), reikšdamas nerimą dėl šios informacijos.

Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė BNS trečiadienį sakė žinanti „apie dešimt“ teisėsaugos vykdomų tyrimų dėl išpuolių prieš Britanijos lietuvius etniniu pagrindu.

Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje duomenimis, šalyje gyvena apie 200 tūkst. lietuvių.