Žiniasklaida skelbė, kad Panevėžio rajone, Dembavoje, Karinio dalinio teritorijoje buvo surengtas pramoginis Aplinkos ministerijos renginys, kuriame dalyvavo ir pats aplinkos ministras V. Mazuronis. Puotos metu, kaip skelbta filmuotame siužete, buvo vartojamas alkoholis.

Dešimt Seimo narių pareikalavo ministrų iš Seimo tribūnos paaiškinti, kieno iniciatyva bei leidimu ir kodėl būtent karinėje teritorijoje Panevėžio rajone buvo surengtas pramoginis Aplinkos ministerijos renginys.

Seimo tribūnoje J. Olekas teisinosi, kad kariuomenė bendrauja su visuomene, tad pagal tradicijas karinėmis teritorijomis leidžiama naudotis įvairioms visuomenės grupėms. Ne kartą jose vykdavo žurnalistų sąskrydžiai. Pasak ministro, gavęs Aplinkos ministerijos prašymą, kariuomenės vadas sutiko leisti rengti apklinkosaugininkų renginį.

J. Olekas tikino, kad vieta, kur vyko šventė, nėra karinio dalinio teritorija – tai teritorija šalia buvusio karinio aerodromo. Teritorija nėra saugoma, bet joje yra išlikę senų aptvėrimų. Pasak J. Oleko, renginio organizatoriams kariai įrengė palapines pasislėpti nuo žvarbaus oro, tačiau biotualetų esą nestatė. J. Oleko teigimu, alkoholio vartojimas toje teritorijoje draudžiamas ir toks leidimas neduotas. Jis aiškino, kad aplinkosaugininkai renginio teritoriją paliko labai tvarkingą.

„Kokių nors signalų, kad ten būtų kas nors per daug vartojęs alkoholio, mūsų nepasiekė. (…) Jeigu ten buvo vartojama alkoholio, kurio neturėjo būti vartojama, aš iš tikrųjų šiek tiek apgailestauju“, - sakė J. Olekas.

„Nė vieno girto ar kitokio nemačiau“

Aplinkos ministras V. Mazuronis savo ruožtu aiškino, kad socialdemokratas Bronius Bradauskas į šventę buvo pakviestas kaip pirmasis aplinkos ministras. B. Bradauskas į šventę atsivežė išsaugotą tų laikų uniformą.

Pasak V. Mazuronio, Panevėžio rajone vyko tradicinis 23-ias apklinkosaugininkų seminaras-sąskrydis. Į kasmetinius tradicinius renginius susirenka visi šalies aplinkosaugininkai. Pasak ministro, po darbo vyksta kultūrinė programa, o paskui – neformalus bendravimas, kokie vyksta partijų sąskrydžiuose. Pasak V. Mazuronio, tokie sąskrydžiai vykdavo ir tada, kai Vyriausybei vadovavo Andrius Kubilius. Dėl to V. Mazuronis nemato reikalo tradicijos nutraukti.

„Pats išvažiavau apie 21 val., nė vieno girto ar kitokio nemačiau, nebuvo jų. Čia, priešingai, gerbiamas Masiuli, nei jūsų kai kurie kolegos, darbo metu, vidury dienos, ne tik mūsų valstybėje, bet ir po Europą vaikštinėja, švelniai tariant, akivaizdžiai girti, tai iš tikrųjų daro gėdą“, - oro uoste užmigusį ir paskui Europoje dingusį Egidijų Vareikį konservatoriams priminė V. Mazuronis.

Pasak V. Mazuronio, šventės metu nebūta „jokio lėbavimo, alkoholio upių ar delikatesų kalnų“, apie kuriuos už kadro kalbėjo laidos „Kakadu“ vedėjai. „Dar sykį kartoju: pirmas dalykas – nebuvo girtavimų ir išgertuvių, buvo normalus bendravimas, tame tarpe prie bokalo alaus, taurės vyno ar taurelių stipresnio gėrimo – pakartoju – savo laiku už savo pinigus – nėra tragedija“, - dėstė V. Mazuronis.

Renginiui iš Aplinkos apsaugos rėmimo fondo skirta 34 572 Lt, patys sąskrydžio dalyviai susimokėjo po 30 Lt mokestį.

R. Juknevičienė: išgirdau išsisukinėjimą ir demagogiją

Buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė sakė vietoje nuoširdžių atsakymų išgirdusi „išsisukinėjimą ir demagogiją“. Ji priminė, kad Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia vartoti alkoholinius gėrimus karinėse teritorijose, o stiprių gėrimų vartojimą – apskritai visuose masiniuose renginiuose.

Konservatorė užsimena, jog dėl šio pobūvio su „kvapeliu“ J. Olekui ir V. Mazuroniui gali būti siekiama surengti interpeliaciją.

Pasak R Juknevičienės, J. Olekas nuslėpė, kad kariai ne tik pastatė palapinę, bet ir tvarkė teritoriją, įrengė praustuvus, elektros paskirstymo skydus, maskuojančius tinklus, buvo skirtas transportas reikalingosms prieonėms nuvežti.

„Tai nėra karių darbas. Manau, pažeidimai akivaizdūs“, - ministrus kritikavo J. Juknevičinė.