„Įrodysime, kad Kauną garsina ne vien „Žalgirio“ krepšinio klubas, bet ir kultūra“, – žurnalistams Kultūros ministerijoje trečiadienį sakė meras.

Taip jis teigė paskelbus, kad Kaunas 2022 metais išrinktas būti Europos kultūros sostine.

Paskutiniame konkurso etape dėl šio vardo Kaunas varžėsi su Klaipėda.

Kaunas konkurse prisistatė kaip šiuolaikinė sostinė, siedamas tai su miesto tarpukarine laikinosios sostinės tapatybe.

„Mūsų programa remiasi į didelius iššūkius, su kuriais susiduria mūsų miestas, bet kurie yra įdomūs visai Europai. Tai yra mūsų paveldas, mūsų atminties projektai, skirti žydų kultūrai, rusų kultūrai, vokiečių kultūrai, pamirštai Kaune po Antrojo pasaulinio karo“, – sakė Kauno programą rengusios grupės vadovė Virginija Vitkienė.

Jos teigimu, vienas pagrindinių Kauno kaip Europos kultūros sostinės akcentų taip pat bus modernizmo architektūra. Laikinoji sostinė žada vystyti bendradarbiavimą su įvairiais pasaulio miestais, kuriuose taip pat dominuoja šis architektūros stilius.

Meras žadėjo, kad 2022 metais Kauno kultūra nebus sutelkta tik miesto centre.

„Svarbu padaryti taip, kad kas lankysis Kaune, nepamirštų jo ir po 2022 metų“, – sakė V.Matijošaitis.

Kauno kaip Europos kultūros sostinės projekto sąmata siekia apie 30 mln. eurų. Trečdalį šios sumos skirs Vyriausybė, 12 mln. eurų pati miesto savivaldybė, o dar po 4 mln. – kartu paraišką teikusi Kauno rajono savivaldybė ir privatūs rėmėjai.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonnson teigė, kad Kauno parengta programa yra tikrai ambicinga.

„Matosi, kad ji tokia gaivališka ir daug žadanti. Manau, tokia programa gali dar labiau išjudinti miestą, nors Kaunas ir taip pastaruoju metu juda labai sparčiai“, – kalbėjo ministrė.

2022 metais bus dvi Europos kultūros sostinės: Be Kauno, turėtų būti atrinktas miestas Liuksemburge, į antrą etapą pateko Ešo prie Alzeto miestas. Dėl jo patvirtinimo kultūros sostine bus sprendžiama rudenį.

Europos kultūros sostinės vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui kiekvienoje iš dviejų valstybių narių.