„Šiandien buvo pasirašyta koalicinė sutartis“, - BNS sakė Kauno socialdemokratų pirmininkė, parlamentarė Orinta Leiputė.

Pasak jos, sutartis V.Matijošaičio namuose pasirašyta jo paties siūlymu, nes trečiadienis esą buvo „įtempta diena, savivaldybėje vyko renginiai ir konkursai“.

Pagal sutartį, partneriai gaus po vieną vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo postą.

Anksčiau buvo patvirtinta ir administracijos direktoriaus kandidatūra - „Vieningas Kaunas“ į šias pareigas siūlo buvusį DNB banko Kauno regiono verslo bankininkystės vadovą Gintarą Petrauską.

Socialdemokratams ir liberalams atiteks po vieną savivaldybės tarybos komiteto pirmininko postą, „Vieningam Kaunui“ - penki.

Ketvirtoji frakcija neprisijungė

Tik trečiadienio pavakarę paaiškėjo, kad minėtoje koalicijoje bent kol kas nebus ketvirtosios frakcijos – 3 mandatus Kauno savivaldybėje per rinkimus laimėjusios radijo bei televizijos stočių savininko, dirbančio ir žurnalistu, Kęstučio Pūko visuomeninės organizacijos „Kaunas – kitokia Lietuva“.

Kalbėdamas su naujienų agentūra ELTA, Kauno meras V. Matijošaitis teigė, jog taip įvyko todėl, kad derybose dėl partnerystės koalicijoje paties K. Pūko iškelti reikalavimai „buvo per dideli, nesuprantami ir nelogiški“.

„Pageidauta nemažai: jie nori, kad vienas jų atstovas (organizacijos įkūrėjas ir lyderis K. Pūkas) taptų vicemeru, likę kiti du frakcijos nariai – komitetų pirmininkais. Be to, dar nori ir savivaldybės direktoriaus pavaduotojo pareigybės. Buvo atsakyta: naujokams reikia politikoje dar apšilti, parodyti, ką sugeba, kaip dirba.

Dabar mūsų pasirinkimas kitoks – nusprendėme, jog nė vienas iš trijų Kauno mero pavaduotojų neturėtų būti savivaldoje naujokas. Todėl ketvirtadienį tarybos posėdyje vicemerais bus patvirtinti žmonės, kurie savivaldybės taryboje dirbs jau ne pirmą kadenciją. Tai – „Vieningo Kauno“ atstovas Povilas Mačiulis, liberalų – Simonas Kairys bei socialdemokratų deleguotas patyręs politikas Vasilijus Popovas.

Manome, jog būti Kaunui naudingu gali kiekvienas miesto tarybos narys, ar dirbtų pozicijoje, ar opozicijoje. Dar galiu pridurti: koalicija gali plėstis, ir niekas prieš naujus narius tikrai neužtrenkia jos durų visiems ketveriems kadencijos metams. Stebėsime, kaip jiems sekasi, kokias pareigas kam galima patikėti. Bus geri rezultatai – bus ir sprendimai – kviesime naujokus į koalicijos partnerius“, – trečiadienį vakare sakė Eltai V. Matijošaitis.

Kauno miesto taryboje yra 41 politikas, sprendimams priimti pakanka 21 iš jų pritarimo. Valdančiosios koalicijos atstovai paskirstė politinius postus, atsižvelgdami į ją sudarančių frakcijų dydžius. „Vieningam Kaunui“ (turinčiam 17 miesto tarybos narių) teks 5 komitetų vadovų pareigos, socialdemokratams ir liberalams numatyta po vieną komitetą.

Visų jau minėtų trijų koalicijos frakcijų atstovai dirbs ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojais. O direktoriaus pareigoms numatyta patvirtinti „Vieningo Kauno“ į jas pakviestą buvusį bankininką Gintarą Petrauską. Tai – jokiai partijai nepriklausantis, artėjantis prie 50-mečio jubiliejaus Kėdainių gyventojas, gimęs, užaugęs bei studijas baigęs ir dirbęs Kaune.