„VRK yra linkusi vadovautis kaltumo prezumpcija – vis dėlto gyvename teisinėje valstybėje, o dabar ne VRK turi įrodyti, kad žurnalistas kaltas, kad jo straipsnyje yra politinės reklamos, o atvirkščiai“, – apie VRK sakė LRT.lt vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius.

V. Laučius išreiškė nuogąstavimus, kad VRK praktika nagrinėti visus pateiktus skundus, kurių „daugumą galima atmesti vien vadovaujantis sveiku protu“, gali nuvesti į situaciją, dėl kurios susirūpinimą išreiškė Rimvydas Valatka, t.y. žodžio laisvės suvaržymą.

„VRK gauna daugybę skundų, kuriuos visus esame priversti išnagrinėti. Mes nagrinėjame, diskutuojame ir labai gerai, kad VRK posėdžiuose yra svarstomi tokie klausimai, kad mes galime išgryninti VRK poziciją panašiu klausimu“, – kitokios nuomonės laikėsi VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė, pridėjusi, kad portalui grėsė bauda iki 1 500 eurų.

Tiesa, V. Laučius mano, kad problema yra ne vien didelis nagrinėjamų atvejų skaičius, bet ir tai, kad klausimai, ar pripažinti tam tikrą straipsnį politine reklama, yra nagrinėjami VRK.

„VRK turėtų reguliuoti partijas ir jų santykį su rinkėjais bei neturėtų aiškinti, kaip žurnalistams dirbti, nes neturi žurnalistikos, politinės komunikacijos kompetencijų. (...) Tą ribą (tarp žurnalistikos ir užsakomųjų straipsnių – LRT.lt) puikiai mato žurnalistai, komunikacijos specialistai. VRK ir ypač komisijos darbuotoja, abejoju, kad išmano šias sritis, todėl jai ir buvo sunku pamatyti, kur yra ta riba. (...)

VRK taip pat turi įrodyti, kad buvo sumokėta, kad buvo bandoma paveikti rinkėjus balsuoti už tą partiją. Viso to tekste nebuvo. Tad abejoju tų žmonių, kurie dirba VRK, kompetencija“, – kritikos negailėjo LRT.lt portalo vyriausiasis redaktorius.

Primename, kad tokią VRK reakciją sukėlė gautas skundas dėl gegužę portale LRT.lt pasirodžiusios publikacijos: „Sociologas: „S. Skvernelis – kaip aktorius L. de Funesas“. Straipsnyje analitikai aptarė visuomenės nuomonės rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenis apie partijų reitingus. Žurnalisto kalbinti ekspertai publikacijoje svarsto, kas lėmė „valstiečių“ ir Sauliaus Skvernelio reitingų augimą pavasarį.

Netrukus iš VRK gautas raštas, kuriame pranešta, kad publikacija apskųsta dėl joje galimai esančios politinės reklamos. Tiek LRT.lt, tiek „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys atsakė į skundus.

Taip pat ketvirtadienį VRK posėdyje buvo nagrinėtas skundas dėl DELFI.lt žurnalistės Eglės Samoškaitės straipsnių apie „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį.