Politologo Ramūno Vilpišausko teigimu, Turkija Rusijai reikalinga dėl bendradarbiavimo energetikos srityje, tad vargu, ar Rusija ryžtųsi nutraukti šį ryšį.

„Kai apeliuojama į sveiką protą, net ir ten kur jo nelabai yra, sveikas protas, gavęs sprigtą, atsigauna. Maskva gavo sprigtą ir galbūt to sveiko proto bus daugiau.

Prieš tai buvo mažesnis sprigtas, kai buvo numuštas nepilotuojamas lėktuvas. Tuomet buvo pasakyta: „mušim ir toliau“. Ir niekas nesiginčijo, kieno lėktuvas, iš kur, ar iš Marso atskrido be skiriamųjų ženklų. Ir kurį laiką buvo ramiau.

Bet kai įsisiūbavo karas Sirijoje, Kremliaus valdovai pasijuto populiarūs, svarbūs Europai, nusprendė pabandyti dar kartą patikrinti, ar juos drįs pagąsdinti“, – apie tai, kad Rusija negali sau leisti agresyviai atsakyti Turkijai kalba TS-LKD garbės pirmininkas.

Ramūnas Vilpišauskas

Jam antrina ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) vadovas Ramūnas Vilpišauskas. Anot jo, giežti Kremliaus pareiškimai buvo skirti Rusijos vidaus auditorijai, o realybėje viskas vyksta ir vyks švelniau.

„Reakcija dėl vištų ir Rusijos turistų parodė, kad Rusija susiduria su rimta dilema. Šalis į Turkiją žiūrėjo kaip į galimą svarbią partnerę energetikos srityje. Dabar kalbama apie energetinių išteklių tiekimo iš Rusijos į Turkiją nutraukimą, tačiau abejoju, kad bus ryžtasi nutraukti energetinius ryšius su Turkija, nes ši šalis buvo tapusi Europos alternatyva Rusijos bendradarbiavimui energetikos srityje su Vakarais“, – pažymi R. Vilpišauskas.