Pats V. Landsbergis DELFI sakė nežinantis, kas ir ką sako, bet pabrėžia, kad konservatoriai šiuo metu patiria spaudimą, kodėl jie nesusitaria su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jo požiūriu, tai prilygsta spaudimui susitarti su anonimu. Pasak V. Landsbergio, jis neturi supratimo, kas yra Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kokios politinės pažiūros tų žmonių, kurie pateko į Seimą su valstiečiais žaliaisiais, bet nepriklauso partijai.

„Aš jums dabar sakau savo poziciją: aš matau tą problemą, kad yra reikalavimai susitarti su anonimu“, - teigia V. Landsbergis.

Klausiamas, kas spaudžia tartis, politikas pabrėžė, kad tokių asmenų esama tarp žurnalistų. Juos jis vadino „jūsų brolija“.

„Jūs galbūt taip nespaudžiat. Bet jūsų brolijoje – daug kas. Užėmę poziciją, užsispyrę... Aišku, oponentai, priešininkai mėto menkinančius (teiginius): o, pralaimėjo, tai dabar nenori kalbėtis. Nori kalbėtis, aš matau, kad nori kalbėtis, bet nori turėti pokalbininką ne su kauke, ne anonimą“, - sako V. Landsbergis.

Politikas teigė nenorintis išsakyti visų savo nuostatų viešai, nes tai bus traktuojama kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pozicija. „Galima reikšti nuomonę, bet su atsakomybe už pasekmes“, - aiškino pašnekovas.

Beje, jis suabejojo, ar konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis nebus verčiamas elgtis kitaip nei galvoja.

Neoficialiai svarstoma, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei konservatorių koalicijos gali norėti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Po rinkimų ji pakvietė tik šių dviejų politinių partijų lyderius, nors oficialiai neišsakė jokių prašymų ar reikalavimų.

„Aš nežinau, ar partijos lyderis nebus verčiamas daryti kitaip, negu jis galvoja“, - svarstė V. Landsbergis.

Klausiamas, kas jį verčia taip manyti, politikas atsakė mįslingai: „Mes gana greit pamatysime įvairių dalykų“.

„Aš mačiau ir atsimenu, kaip ponas Povilas Urbšys išardė Tėvynės sąjungą Panevėžyje. Jeigu jūs atsimenate, tai pabandykite palyginti situacijas. Dabar jis, nebūdamas partijos nariu, paskirtas kaip įrankis. Ar tam pačiam tikslui?“ - klausė V. Landsbergis.

Sakydamas, kad P. Urbšys išardė Tėvynės sąjungos skyrių Panevėžyje V. Landsbergis galėjo turėti mintyse P. Urbšio iškilimą ir apsisprendimą pasukti į politiką.

P. Urbšys buvo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas. Vienas paskutinių tyrimų, kuriam jis vadovavo, buvo susijęs su Panevėžio konservatoriumi Vitu Matuzu ir jo žmona Danute Matuziene. Vėliau jis viešai sakė, kad savo kandidatūrą rinkimuose kels kaip alternatyvą V. Matuzui ar jo statytiniui.

D. Matuzienė teisme buvo pripažinta kalta dviejose bylose. Pats V. Matuzas buvo išteisintas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi kitoje byloje, tačiau išteisinamasis nuosprendis yra apskųstas Apeliaciniam teismui.

STT Panevėžio valdyba ir prokuratūra atliko dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidraus biokuro verslo, kuriame V. Matuzui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir sukčiavimo veikiant organizuotoje grupėje.

Kita vertus, kalbama ir apie kitą situaciją Panevėžyje. Esą po rinkimų į vietos savivaldą taip pat buvo siekiama suformuoti plačią koaliciją. Rezultatas, kad dalis konservatorių prisijungė prie P. Urbšio vardo komiteto suformuotos daugumos, nors partijos pozicija buvo likti opozicijoje.

„Klaustukas yra, kodėl jį parinko. Kodėl į tas derybas neina nei Ramūnas Karbauskis, nei Saulius Skvernelis? S. Skvernelis šiek tiek kalbėjosi viešai su Gabrieliumi ir atrodė, kad turi bendrų pozicijų, neblogai sutarė, bet dabar S. Skvernelio nėra. Tai gal Gabrielius gali ten siuntinėti kokį nors neaiškų asmenį deryboms ir slėptis? O dabar R. Karbauskis slepiasi“, - teigia V. Landsbergis.

Politikas aiškina buvęs panašaus tipo derybose dėl derybų su Michailu Gorbačiovu. „Bet, galų gale, aš kalbėjausi su M. Gorbačiovu, o ne su jo paskirtu nepartiniu neaiškiu žmogumi“, - sako politikas.

DELFI primena, kad Seimo rinkimus laimėjusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pradėjo tartis dėl galimos koalicijos ir su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais, ir su socialdemokratais. Iš pradžių ši partija, su visu būriu nepartinių asmenų, deklaravo siekianti nacionalinės vienybės Vyriausybės iš trijų didžiųjų partijų, bet šią idėją atmetė tiek konservatoriai, tiek socialdemokratai.

Konservatoriai pareiškė tris reikalavimus: pirma, jie nedirbs su socialdemokratais, antra, koalicijoje norėtų matyti Liberalų sąjūdį (liberalai sako priešingai), trečia, parašą po koalicijos susitarimu dedantys lyderiai turi būti patikrinti specialiųjų tarnybų.

Socialdemokratai pareiškė, kad jie nedirbs su konservatoriais. Daugiau reikalavimų neiškėlė, tačiau patys sulaukė prašymo, kad į naują Vyriausybę nesiūlytų nė vieno buvusio ministro.