Jo kandidatūrą parėmęs Andrius Kubilius įsitikinęs, kad patirties jaunam politikui nepritrūks. „Augti Landsbergių šeimoje tolygu baigti politikos mokslus Oksforde“, – sakė jis.

Apie G. Landsbergio karjerą ir pokyčius partijoje – pokalbis su išrinktuoju TS-LKD partijos pirmininku G. Landsbergiu, pareigas dar einančiu partijos pirmininku A. Kubiliumi ir buvusiu partijos lyderiu V. Landsbergiu.

– Pone Kubiliau, planas buvo geras, viskas pavyko?

– Džiaugiuosi už partiją, už Gabrielių, džiaugiuosi ir asmeniškai, nes matau savo laisvės nuo didelės atsakomybės dieną. Aš jau seniai dairiausi į jaunesnę kartą. Vienas mano, kaip partijos pirmininko, uždavinių buvo pasirūpinti, kad jaunoji karta perimtų vadovavimą partijai ir vestų ją toliau į priekį. Gabrielių pažįstu jau seniai ir mačiau visas jo savybes, reikalingas šiam atsakingam darbui. Pasižiūri į akis ir matai energiją. Kita vertus, labai svarbu ta energija užkrėsti aplinkinius, gebėti įsiklausyti į kitus ir priimti sprendimą, jį įgyvendinti. Visa tai Gabrielius turi, ir aš drąsiai parėmiau jo kandidatūrą.

Vytautas Landsbergis
– Rinkimų rezultatus lėmė ir kitokios priežastys. Vienos turbūt nėra, jos gali būti kelios – pavardė, amžius, Jūsų parama. Kas dar?

– Manau, kad yra ir noras atsinaujinti. Ateina naujas etapas, aš visą laiką sakiau, kad reikia ir naujų idėjų, žmonių, naujos energijos. Ir žmonės balsavo už Gabrielių matydami perspektyvą.

– Balsų skirtumas tarp Gabrieliaus Landsbergio ir Irenos Degutienės labai mažas. Kuo tai aiškinate?

– Iš 9 tūkstančių balsų 1 tūkstančiu daugiau balsų surinko Gabrielius. Manau, tai nėra mažas skirtumas, parama solidi. Yra įvairių nuomonių, tam ir darome rinkimus. Emocijų per rinkimų kampaniją taip pat netrūko. Pavardžių neminėsiu, bet nevaldydami žodžių mes ir patys sau galime pakenkti. Bet taip ir turi būti, rinkimų kampanija buvo organiška, gyva, kai ką, liaudiškai tariant, užnešė ant posūkio į šalikelę. Ir tas tūkstančio balsų skirtumas rodo, kad partijoje yra skirtingų nuomonių, dėl jų ginčijamasi, kiekvienas partijos narys turi didžiulę atsakomybę spręsti, kur partija turi eiti.

– Pone Landsbergi, Jūs ne kartą sakėte, kad partijai reikia esminių permainų, atsinaujinimo. Nuo ko pradėsite?

– Buvo pasigirdę pasvarstymų, kad atsinaujinimas galimas pakeitus vieną veidą. Bet aš visos rinkimų kampanijos metu pabrėžiau, kad ne veidai lemia atsinaujinimą. Tai lemia naujos idėjos, klaidų pripažinimas ir naujo puslapio atvertimas. Tikiu, kad partija idėjomis parodys atsinaujinimą. Daug kas mus sieja su tradicinėmis Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų temomis: gynyba, Rusijos stabdymo strategija, energetine nepriklausomybe. Tai labai svarbu, tačiau yra galimybė atversti ir naują lapą, kalbant apie kitas temas. Kad ir apie švietimą, kuris yra labai svarbus. Pasak ekspertų, tai esminis butelio kaklelis, kai kalbame apie Lietuvos perspektyvą 10 ar daugiau metų. Tai buvo mums aktuali tema, bes vis nerasdavome progos apie tai pakalbėti iš esmės. Tą patį galima pasakyti ir apie socialinės apsaugos sferą.

– Telefonu kalbamės su pirmuoju partijos pirmininku Vytautu Landsbergiu. Kaip Jūs įsivaizduojate partijos atsinaujinimą ir ko tikitės, kai partijos pirmininko vairą perima Jūsų anūkas?

– Manau, kad galime pasidžiaugti, gal tik socialdemokratai yra šiek tiek nusivylę. Tikiuosi, kad partijos gretose bus aktyvesnis judėjimas, geresnis ir produktyvesnis viešasis darbas. Neabejoju, kad taip ir bus. Kai kalbama apie naujojo pirmininko jaunystę, vieniems tai gerai, kitiems blogai, kai kalba apie pavardę, taip pat – vieniems gerai, kitiems blogai. Bet galima kalbėti ir apie jo, kaip asmens, privalumus. Jis yra šviesaus proto, gražiai komunikuoja, gali vesti žmones paskui save. Tai reikalinga partijai ir galbūt visai Lietuvai.

– Tačiau ko Jūs konkrečiai tikitės iš naujojo pirmininko?

– Tikiuosi, kad su Gabrieliumi atsiras ir daugiau jaunesnio amžiaus, konstruktyviai, gražiai ir draugiškai, ne aršiai nusiteikusių žmonių. Šiuo metu tarp partijų yra nemažai aršumo, patyčių, priešiškumo. Mums reikia tai šalinti. Tikiuosi, kad dabar to bus mažiau.

– Pone Landsbergi (kreipiuosi į Gabrielių), Audronis Ažubalis, Mantas Adomėnas, kiti partijos nariai kritikavo Jūsų kandidatūrą. Ką manote apie būsimą darbą su šiais žmonėmis?

– Esu visiškai ramus. Andrius Kubilius minėjo, kad buvo nemažai emocijų, galima buvo ir ramiau jas reikšti.

– Įsižeidėte?
Gabrielius Landsbergis

– Ne. Džiaugiuosi diskusijomis su Irena Degutiene, jos buvo korektiškos. Ji taip pat kalbėjo, kad partija turi būti atlaidi, draugiška ir atvira. Manau, draugiškumą tarp pagrindinių kandidatų į pirmininkus pavyko išlaikyti.

– Irenai Degutienei pasiūlėte pirmosios savo pavaduotojos pareigas, ji sutiko. Kodėl taip padarėte?

– Manau, tai svarbus ženklas žmonėms, kurie Irena pasitiki ir už ją balsavo. Rinkimai, vykę kelias savaites, yra labai svarbus darbas partijos viduje. Kita vertus, tai yra ir išbadymas. Pasibaigus rinkimams, žmonės turi suprasti, kad esame vienos bendruomenės nariai.

– O Jūs pats ar jaučiatės tos bendruomenės nariu? Kai kurie Jūsų partijos nariai jautė nuoskaudą, kad nepraėjote visų karjeros etapų partijoje ir tarsi nusileidote iš viršaus?

– Nėra teisinga taip svarstyti. Didelis žmonių palaikymas tai parodė – jie mane išklausė ir išgirdo. Manau, įvykę rinkimai ir parodė, ko reikia partijai.

A. Kubilius: Profesorius Landsbergis sakė, kad vieniems ši pavardė patinka, kitiems ne, bet, mano manymu, giminystės, šeimos faktorius yra labai pozityvus. Augti tokioje giminėje tolygu baigti politikos mokslus Oksforde. Kita vertus, kai kalbame apie partinę patirtį ir tai, kad esą žmogus neturi patirties, tai galiu pasakyti, kad kartais ta patirtis būna kabinetinė, koridorinė ir tai nėra labai pozityvi patirtis. Garbrielius šia prasme turi privalumų. Jis yra atviras viskam ir neturi sukaupto nusistatymo, kad su vienais galima bendrauti, o su kitais ne.

– Artimiausias partijos tikslas – Seimo rinkimai 2016 metais. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai šiuo metu populiarumu pasigirti negali, nusileidžia netgi partijai „Tvarka ir teisingumas“. Bus nelengva?

G. Landsbergis: Ne pirmas kartas, kai esame taip įvertinami. Dabar svarbiausia akcentuoti ne tai, kad pralaimime ar panašiai, o tai, kad nesitraukiame iš savo pozicijų. Esame labai gerai pasirodę ir didžiuosiuose miestuose, ir miesteliuose, ir kaimuose. Nekalbu apie paskutinius rinkimus, bet taip ne kartą yra buvę. Manau, tas pergales mes galime grąžinti, galime laimėti. Turime gerą programą, idėjų, būrį talentingų žmonių. Tėvynės sąjunga visada buvo solidi partija, žmonės ja pasitikėjo ir sunkmečiu.

– Matote save premjero poste?

– Jei bijočiau iššūkių, nebūčiau dalyvavęs ir rinkimuose į partijos pirmininkus. Esu pasiruošęs viskam.