Todėl TS - LKD garbės pirmininkas siūlo atkurti Lietuvoje šauktinių kariuomenę.

„Nesitraukime iš tiesos ir garbės pozicijų, rūpinkimės tvirta pamaina. Kol iš Rytų dunda grasymai ir užgauliojimai, grąžinkime šauktinių tarnybą“, - kvietė V. Landsbergis.

Lietuvos istorija kartojasi Ukrainoje

Prisimindamas pirmuosius kovos už nepriklausomybę žingsnius, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Vytautas Landsbergis, kalbėdamas iš Seimo tribūnos tradiciniame Lietuvos valstybės gynėjų susitikime, pabrėžė, kad Lietuva tiesė Sovietų sąjungos vadovams draugišką ranką ir siūlė susitarti, kad „Stalino nusikaltimas būtų panaikintas“.

„Atsakymas buvo – „ne“. Esate vergai ir turite klausyti šeimininko su bizūnu. Tuomet jau mes pasakėme – „ne“. Jau užtenka būti pastumdėliais. Tolimieji valdovai suvokė, kad Lietuvos atvejis, Lietuvos valia keičia visą jų planą. Ir jie patys nebetiks jokiems centro kabinetams naujame laisvų tautų pasaulyje. Ir nutarė sutriuškinti Lietuvą. O mes gynėme visų sovietijos pavergtųjų laisvę. Rusijos laisvę – taip pat. Taip matau gynėjų misiją anuomet. Ginti ne vien Lietuvą. Tokia yra mūsų šalies misija ir šiandien.

Kviečiu vartoti teisingus žodžius. Ukrainos Rytuose vyksta ne koks nors sukilimas, o Rusijos karas prieš Ukrainą. Tai kolonijinis karas siekiant vienaip ar kitaip atgauti buvusią didelę koloniją su jos derlingomis žemėmis ir kitais turtais. Kariauja Rusijos apmokami ir moderniai ginkluojami samdiniai, verbuojami ir Ukrainoje, ir Rusijoje, ir atviri interventai – Rusijos reguliarūs daliniai.

Vienas jų numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą. Kai Rusijos vadai siunčia prieš kitą valstybę kareivius be skiriamųjų ženklų, kaip užgrobiant Krymą, šie netampa pelėsiniais marsiečiais, tai vis tiek Rusijos kariuomenė. Jų ten priskaičiuojama per penkis tūkstančius.

Toks pats skaičius jau grįžo į tėvynę karstuose, gal net nesupratę, dėl kieno ambicijų ir svaičiojimų apie Euraziją padėjo galvas. Netampa jie nė hibridais. Kažkas išrado klaidinantį naują žodį. Tokia pusiaužmogių hibridų armiją išties projektavo Stalinas, įsakęs eksperimentus, kaip apvaisinti Rusijos baudžiauninkes orangutanų sėkla. Neįtikėtina, bet faktas. Būtų pakakę užauginti voljeruose vieną-dvi divizijas karių plaukuotais veidais, visa priblokšta Europa gulėtų po genialaus karvedžio kojomis. Nepavyko“, - iš tribūnos kalbėjo konservatorius.

Kodėl Paryžius neišėjo į gatves už Lietuvą?

Kas dabar vyksta Ukrainos Rytuose, kurie yra ne taip toli nuo Lietuvos? V. Landsbergis taip pavadino kaukių karu, tik daug baisesniu, nes jis esą teroristinis.

„Kitaip – tai metastazinis karas, Ebolos ir vėžio kombinacija. Tikslas – pakirsti ir Ukrainą, ir ES. Itin išplėtota ir neribotai finansuojama psichologinio ginklo rūšis bei karo forma yra kremliasklaida. Adresas žinomas, jos nedera painioti su žiniasklaida. Žinių nėra, nes informacija pakeista dezinformacija. Bet dera ją atitinkamai traktuoti kaip agresijos ginklą ir imtis gynybos. Sakantys, kad nuo kremliasklaidos gintis negražu, manau, stokoja smegenų ir platina priešo dūmus.

Nūnai demokratiniame pasaulyje karštai protestuojama prieš nuprotėjusių fanatikų terorą žudant žurnalistus ir šiaip atsitiktinius žmones.

Vertėtų tose pačiose televizijose parodyti prieš 24 metus Sausio 13-ąją Sovietų teroristų išdaužytas Lietuvos radijo ir televizijos redakcijas, sušaudytų, sprogdintų, sutraiškytų mūsų laisvės gynėjų kūnus. Tada šimtai tūkstančių išėjo į gatves Maskvoje, bet ne Paryžiuje“, - teigė EK parlamentaras.

Kviečia grąžinti šauktinių kariuomenę

Pasak jo, terorizmo formos vis įmantrėja. Visų jų esmė – panika, įbauginimas, gąsdinimas, antai, net branduoliniu karu, jei esą nesiliausite rėmę Ukrainą.

„Kai kurie linkę išsigąsti, kapituliuoti, atvažiuoti nusilenkti baugintojui, net suteikti jam dar daugiau efektyvesnių jėgų. Tokie būtų garsieji „Mistral“. Palangos pajūryje, kai vėl jį gaivinsime po šios žiemos audrų, vertėtų pastatyti didžiulį skardinį tualetą su užrašu „Misral“. Tai būtų savigynos forma. Kremliasklaida užkariauja, užvaldo nemąstančisu ir neatspariuosius. Rusijos garbė yra nesutinkantieji su tuo, norintys kitokios Rusijos, nenusigręžusios nuo pasaulio ir negrūmojančios jam. Ir mes to norime. Tad privalome apie tai kalbėti. Žinoma, nesutinkantieji su nacizmu skelbiami „nacišdavikais“. Tad mūsų parama jiems būtų nacius vadinti naciais“, - sakė V. Landsbergis.

Politikas paragino nepamiršti kankinių, žuvusių už mūsų laisvę, ypač žinant, kad mūsų Rytų kaimynė, pamiršusi stalinizmo nusikaltimus, ir vėl garbina buvusį „didijį tironą“, planuoja didelį paradą, kurio proga šlovins jo užkariavimus.

„Sąžininga praeities apyskaita bus dar labiau nutolinta. Mūsų gynybos reikmė dar padidės, o gynyba prasideda nuo dvasios. Tikiuosi, kad politikai, pareigūnai, istorikai ir visa visuomenė bus vieningi, nepamirš garbės. Gynėjai, jūsų darbas nebaigtas. Budėjimas tęsiasi. Nesitraukime iš tiesos ir garbės pozicijų, rūpinkimės tvirta pamaina. Kol iš Rytų dunda grasymai ir užgauliojimai, grąžinkime šauktinių tarnybą“, - kvietė pranešėjas.