„New York Observer“ spėja, kad tai Rusijos atsakas į aštrią Lietuvos Prezidentės poziciją dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Kas išvertė ir išleido šią knygą, kol kas nežinia.

Apie tai pokalbis LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“ su profesoriumi Vytautu Landsbergiu ir knygos autore Rūta Janutiene.

– Profesoriau, koks Jūsų vertinimas? Kas čia vyksta?

– Juokinga klausyti, kad nežinia, kas išleido. Kontora dirba, ir viskas.

– Ką Jūs vadinate kontora?

– Senoji kontora. Seniau ji vadinosi KGB, dabar ji veikia visokiomis agentūromis.

– Jūs manote, kad valstybės darbas, ne kokio nors konkretaus politiko? Kas norėtų Europos politikų akyse pakeisti nuomonę ar daryti įtaką nuomonei apie Dalią Grybauskaitę?

Rusija – tokia primityvi valstybė, kad ji keršija visokiais būdais: ir rafinuotais, ir brutaliais, ir tokiais primityviais. Apipylė ir jau atliko pareigą, užsidėjo „paukščiuką“ – reagavome. Kas nors gauna už tai pagyrimą. Tai yra toks kontoros darbas, kad net svarstyti nėra ko.

Vytautas Landsbergis
– Ponia Janutiene, Jūs sakote, kad Jūsų knyga išversta be Jūsų sutikimo. Ką darysite?

– Aš jau kreipiausi į Europos Parlamento vadovybę laišku. Jeigu iš ten neatgausiu atsakymo, tai dėl vogtų daiktų platinimo, kuriuo užsiima ir ponas Landsbergis, ir jo anūkas visų pirma, aš kreipsiuosi dėl šių jų veiksmų ir į Briuselio policiją.

– Ką Jūs turite omeny sakydama platinimą? Jūs manote, kad Gabrielius Landsbergis išplatino šitą knygą?

Gabrielius Landsbergis labai aktyviai dabar platina tą klastotę, tą anglišką variantą, kuris yra ir pakeistas, ir permaketuotas. Būtent šita šeima kažkodėl labai rūpinasi tarptautiniu mastu diskredituoti Dalią Grybauskaitę naudodami autentiškus jos biografijos faktus.

– Jūs sakote, kad ši knyga išversta ir išplatinta be Jūsų sutikimo. Bet ar Jūs nebūtumėte sutikusi, jeigu kažkas būtų į Jus kreipęsi?

– Jeigu leidykla būtų kreipusis, aš, be abejo, būčiau sutikusi. Jeigu to būtų prašiusi bet kuri oficialiai veikianti leidykla. Bet ši leidykla yra politiškai angažuota, jeigu tai buvo viešai išplatinta. Visų pirma, tai buvo pavogta ir suklastota, o dabar stebiu, kaip ponai Landsbergiai užsiima to platinimu.

– Profesoriau, visi faktai, kurie minimi toje knygoje, buvo seniai žinomi. Visuomenė žinojo šiuos biografijos faktus dar prieš Prezidento rinkimus, ir tai nepadarė jokio poveikio rinkimų rezultatams.

– Nežinau, kodėl Jūs melavimą vadinate faktais. Jeigu ten prasideda nuo to, kad ji gimė NKVD darbuotojo šeimoje. Tai netiesa, ir tai visi žino. O tai, ką čia šneka ponia Janutienė, pranoksta patį S. Lavrovą: rusų niekur nėra, lėktuvą numušė patys ukrainiečiai. Tokius dalykus galima varyt ir varyt. Čia net nėra apie ką kalbėti.

– Knygoje iš tiesų yra daug faktų, tiesiog vieni juos vertina labai kritiškai, kiti vertina kitaip. Čia kiekvieno autoriaus turbūt teisė, kaip nori tuos faktus vertinti. Bet ar tai gali padaryti kažkokį poveikį politikai, politikų reputacijai? Ar tai turės kokią nors įtaką europarlamentarams?

– Dabar jokių rinkimų nėra, todėl manau, kad tai yra kerštingas reagavimas į D. Grybauskaitės poziciją. Tai yra toks absurdas. Net ne absurdas, o greičiau nevykęs mostas. Arba tiesiog noras pasižymėti, „užsidėti“ varnelę, kad dirba.
Rūta Janutienė

– Ar Lietuvos institucijos turėtų oficialiai kreiptis į Europos Parlamentą ir reikalauti tyrimo? Ar šį faktą reikia tiesiog ignoruoti?

– Nežinau, koks čia gali būti tyrimas. Ar ten kas nors fiksuoja, fotografuoja, kas landžioja po Parlamento pašto dėžutes – aš nežinau. Lietuvos Seime yra tam tikra kontrolė, o ten tų dėžučių yra įvairiose vietose. Turbūt kad nėra jokios prasmės aiškintis. Net jeigu kokia nors nugara buvo nufotografuota ar kojos drebančios – ką čia tyrinėti? Tai yra veiksmas, kuris diskredituoja ir Rusiją, ir jos slaptąsias tarnybas. Panašu, kad yra kažkokia agentūra, kuri veikia ir Europos Parlamente, bet išaiškinti tą agentūrą būtų sudėtinga.

– Kalbant apie tikslus. Ar tai yra veiksmas tiesiog bandant pakeisti Europos Parlamento narių reputaciją, ar čia tiesiog, kaip sakėte, varnelės klausimas?

– Aš labai nenorėčiau, kad kas nors pagalvotų, jog taip elgiasi parlamentarai iš Lietuvos. Įsivaizduojate, kas nors pasakytų, kad čia Z. Balčytis keršija – tokia nuomonė jau būtų žemiau visko. Pliurpti galima ką nori, bet krislelis sveiko proto dar yra ir Europos Parlamente.

– Tai Jūs manote, kad neįmanoma išsiaiškinti, kas tai padarė?

– Aš net nemanau, kad tai kas nors aiškinsis. Įsivaizduokite, kad Europos Parlamento koridoriaus kampe kažkas prikakojo. Tai dabar EP turi daryti didžiulį tyrimą ir tyrinėti chemiškai, biologiškai, pagal visokius parametrus ar kvapą, kas tai galėjo padaryti? Turbūt mažai prasmės būtų.