„Teismo sprendimas įsiteisėjo ir šiandien jau esu darbe. Vykdau teismo sprendimą, privalau dirbti ir vykdau tarnybą toliau sėkmingai ", - BNS antradienį sakė V.Giržadas.

Teismas, pasak V.Giržado, apgynė jo teises, pripažindamas kitų pareigūnų veiksmus jo atžvilgiu buvus neteisėtais.

„Man šiuo atveju buvo sėkmingas procesas, kuris pasibaigė laimėjimu, o teismas, vertino situaciją ir vis dėlto pamatė, kad valdžia kartais padaro tokių sprendimų, dėl kurių po to valstybė patiria ir žalos. Žala tokia, kad dirbu vieną darbą, o gaunu du atlyginimus už tą laikotarpį", - sakė V.Giržadas.

V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu buvo atleistas 2012 metų vasario 15 dieną. Teismas Vidaus reikalų ministerijai nurodė atlyginti V.Giržadui neturtinę 10 tūkst. litų žalą ir turtinę žalą - per visą 1 metų ir 7 mėnesių priverstinės pravaikštos laikotarpį neišmokėtą atlyginimą. Ši turtinė žala gali siekti daugiau nei 100 tūkst. litų.

Paklaustas, ar neturės problemų ateityje dirbdamas su dabartiniu FNTT vadovu K.Jucevičium, V.Giržadas teigė į asmeniškumus nesiveliantis.

„Dažniausiai darbe, ypač statutinėse organizacijose, arba valstybinėse organizacijose jokio skirtumo yra personalijos, yra darbas ir daugiau jokių asmeniškumų aš čia nematau. Yra tiesiog vadovas, aš esu pavaldinys ir man jokio skirtumo, kas yra ir kaip. Kiekvienas turi atlikti savo darbą", - teigė V.Giržadas.

K. Jucevičius: V. Giržadas dar negali dirbti su slapta informacija

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos direktorius Kęstutis Jucevičius patvirtino, kad V. Giržadas antradienį jau eina pavaduotojo pareigas, tačiau, jo teigimu, po teismo sprendimo į ankstesnes pareigas grįžęs V. Giržadas kol kas nėra atgavęs leidimo dirbti su slapta informacija.

„Situacija jau išspręsta, jis nuo šiandien iš pat ryto yra darbe ir dirba pavaduotojo pareigybėje", - sakė K.Jucevičius.

Į tarnybą FNTT V.Giržadą grąžinęs teismas yra panaikinęs abu tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymus - ir dėl leidimo dirbti su slapta informacija panaikinimo, ir dėl V.Giržado atleidimo.

Pasak K.Jucevičiaus, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas šiuo metu sprendžia kelias teisines dilemas. Praėjusių metų vasarį atleidus V.Giržadą iš pareigų, į jo vietą praėjusių metų liepą buvo paskirtas kitas pareigūnas - Šarūnas Rameikis, šiuo metu taip pat einantis FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas.

„Dabar ministras sprendžia teisinę dilemą, kadangi vienoje pareigybėje dirba du žmonės. Čia jau ministro kompetencijos klausimas, pavaduotojus skiria ministras. Šiandien jis bus išspręstas, su vidaus reikalų ministru šiandien jau buvo aptartas šitas klausimas ir bus priimti sprendimai. Ir V.Giržadas tikrai bus pavaduotoju", - sakė K.Jucevičius.

Kita ministro sprendžiama dilema - dėl V.Giržado leidimo dirbti su slapta informacija. Šį leidimą įsakymu prieš atleisdamas V.Giržadą buvo panaikinęs tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Sprendimą panaikinti teisę dirbti su slapta informacija tuometinis ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendacija.

„Šis klausimas dar yra diskutuojamas, kol kas negavome aiškaus atsakymo iš VRM, kol kas tikrai diskusinis klausimas, negalėčiau pasakyti vienareikšmiškai. Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme nėra tiksliai reglamentuotas toks atvejis, tai kol kas dabar VRM teisininkai šiuo klausimu diskutuoja su VSD pareigūnais", - sakė K.Jucevičius.

„Kol neišspręstas šis klausimas, pripažinkime, po pusantrų metų nebuvęs darbe gal žmogus nepratęs nuo pačios pirmos minutės dirbti su slaptais dokumentais", - svarstė FNTT vadovas.

Ministras konsultuosis su VSD

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sako, kad į pareigas FNTT teismo grąžintas V. Giržadas jas galės eiti tik turėdamas leidimą dirbti su slapta informacija.

Ministras teigia nežinantis, ar šiuo metu V.Giržadas tokią teisę turi - dėl to jis konsultuosis su Valstybės saugumo departamentu (VSD).

„Yra vienintelis klausimas - ar jis turi tiesę ir galiojantį leidimą dirbti su slapta informacija. Jeigu jis tokią teisę turi, tada, aš manau, jis gali dirbti, jeigu jis tokios teisės neturi, jis negali dirbti", - žurnalistams antradienį Vyriausybėje sakė ministras.

„Ne teismas nusprendžia, ar turi teisę pareigūnas dirbti su slapta informacija. Šitą teisę ir patikrą atlieka VSD ir aš jau kartojau vieną kartą, kad vidaus reikalų ministras šiandien, ko gero už pusvalandžio, kreipsis į VSD, kad jis paaiškintų, ar turi galiojantį, ar reikia naujo leidimo V.Giržadui ", - pažymėjo jis.

Po darbo valandų VRM išplatino pranešimą, kuriame patikslina VSD atsakymo laukiančio ministro poziciją ir teigia, kad vykdo teismo sprendimus. „Šiandien buvo duoti pavedimai pradėti vykdyti įstatymais numatytas V. Giržado grąžinimo į pareigas procedūras“, - rašoma pranešime.

VSD: dėl teisės dirbti su slapta informacija turi spręsti VRM

Vidaus reikalų ministerija turi spręsti klausimą dėl V. Giržado teisės dirbti su slapta informacija, nurodo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

"Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas galioja visiems paslapčių subjektams vienodai. O VSD nėra institucija, kuri sprendžia tokio pobūdžio ginčus. Ši teisinė kolizija bus sprendžiama VRM diskrecijoje, t.y. kaip jie nuspręs, taip ir bus", - BNS antradienį teigė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Be to, anot V.Makausko, sprendimą dėl V.Giržado pirmadienį paskelbęs teismas nutartyje taip pat konstatavo, kad VSD veiksmai buvo teisėti ir atlikti pagrįstai, o žala turi būti priteista iš atsakovo, t.y. iš Vidaus reikalų ministerijos.

Laimėjo teismuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį paskelbė, kad V.Giržadas iš FNTT buvo atleistas neteisėtai.

LVAT savo sprendimu teisėtu ir pagrįstu pripažino ankstesnį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą dėl neteisėto V.Giržado atleidimo. Šį nuosprendį LVAT buvo apskundusi Vidaus reikalų ministerija.

LVAT konstatavo, jog Vidaus reikalų ministerija nepateikė tokių įrodymų, kurių pagrindu turėtų būti nustatyta, jog V.Giržado asmeninės ir dalykinės savybės patvirtintų nepatikimumą ir negalėjimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

LVAT pripažino pagrįstais pirmosios instancijos teismo argumentus, kad pareiškėjo nepatikimumas iš esmės buvo konstatuotas remiantis vien neigiamomis tyrimo poligrafu išvadomis, kurios nesant kitokios neigiamos, kompromituojančios informacijos apie pareiškėją ir jo aplinką, laikytinos tik prielaidomis.

Teismas pabrėžė, jog pagal Poligrafo naudojimo įstatymą poligrafo išvada yra tik papildoma informacija ir jokiu būdu negali būti esminė informacija, kuria remiantis panaikinamas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

FNTT direktoriaus pavaduotojas V.Giržadas tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymu atleistas pernai vasarį. Šį žingsnį ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga.

Drauge su V.Giržadu tuomet pareigų neteko ir FNTT direktorius Vitalijus Gailius. Dėl V.Gailiaus atleidimo teisėtumo teismas spręs rugsėjo 23 dieną.

Atleistas iš FNTT iki teismo sprendimo V.Giržadas dirbo teisininku advokatų kontoroje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai yra sakiusi, kad vidaus reikalų ministras R.Palaitis, panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovams, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka.

Šalies vadovė yra sakiusi, kad „po patikrinimo ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis", o „teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių".

V. Gailius neketina grįžti į FNTT

Buvęs FNTT direktorius, dabartinis Seimo narys V. Gailius, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą V. Giržado atžvilgiu įvertino kaip didelį žingsnį teisinės valstybės link.

„Tai yra didelis žingsnis link teisinės valstybės ir konstitucinės sanklodos, ir nedidelis žingsnis suvaldant siautėjančią banditinę saugumiečių gaują", - antradienį sakė politikas.

V.Gailius drauge su V.Giržadu iš FNTT atleisti 2012 metų vasarį ir abu šį vidaus reikalų ministro įsakymą apskundė teismui. Verdiktą dėl V.Gailiaus atleidimo iš FNTT direktoriaus pareigų LVAT ketina skelbti pirmadienį, rugsėjo 23 dieną.

Dabartinis parlamentaras teigė taip pat prašąs jį grąžinti į tarnybą, tačiau antradienį V.Gailius pripažino sunkiai įsivaizduojantis savo grįžimą į FNTT.

„Įsivaizduokite mane šiandien stovintį šalia generalinio prokuroro Dariaus Valio. Kaip aš jausčiausi? Šalia tokios nekompetencijos, turėti tokį procesinį vadovą. Šiandieninė situacija yra liūdna, kalbant apie ikiteisminio tyrimo organizavimą. Kai tokia prokuratūra, neįsivaizduoju, kaip žmonėms reikia dirbti", - kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.