T. Janeliūnas Eltai sakė, kad V. Gedvilas nusprendė pasitraukti dėl Darbo partijos (leiboristų) vidaus nesutarimų. Politologo nuomone, Seimo pirmininkas nebenorėjo būti valdomas partijos vadovų - V. Gapšio ir Viktoro Uspaskicho.

"V. Gedvilas nejautė jokio spaudimo nei iš socialdemokratų, kad būtų keičiamas, nei iš kitų koalicijos partnerių, tai čia yra grynai Darbo partijos vidaus sprendimai. Greičiausiai tos rokiruotės buvo padarytos tam, kad būtų sustiprinta partiečių kontrolė", - kalbėjo politologas.

Jo nuomone, V. Gedvilo paaiškinimas, neva jis atsistatydina solidarizuodamasis su savo pavaduotoju V. Gapšiu, yra tiesiog graži priedanga.

"Apie jokį solidarumą čia negalėtų eiti kalba. Viešumoje galbūt toks paaiškinimas skamba korektiškai, bet nemanau, kad ką nors tai galėtų įtikinti. Greičiausiai yra kažkokios kitos priežastys. Matyt, trūko pasitikėjimo tarp jo ir aukščiausių Darbo partijos vadovų - V. Gapšio ir V. Uspaskicho", - kalbėjo T. Janeliūnas.

Paklaustas, kokią mato valdančiosios koalicijos ateitį, politologas sakė, kad koalicija turėtų dirbti toliau, o toks darbiečių sprendimas numetė naštą nuo socialdemokratų, nes pastariesiems nebereikėjo balsuoti dėl V. Gapšio atstatydinimo (šis klausimas socialdemokratų turėjo būti svarstomas ketvirtadienį. - ELTA).

"Koalicijos laukia gana graži ateitis. Socialdemokratai išvengė vieno iš sunkiausių klausimų, kaip elgtis balsuojant dėl V. Gapšio atstatydinimo. Darbo partija pati išsprendė šiuos reikalus. Socialdemokratai gali džiaugtis, kad nekilo didelių įtampų ir grėsmės neišsaugoti koalicijos dėl V. Gapšio užsispyrimo, kuris tęsėsi gana ilgą laiką. Tokiu būdu koalicija pakankamai ramiai gali dirbti toliau", - grėsmės valdantiesiems neįžvelgė T. Janeliūnas.

Kalbėdamas apie Loretos Graužinienės kandidatūrą pakeisti V. Gedvilą Seimo Pirmininko poste, T. Janeliūnas buvo skeptiškas. Pasak jo, L. Graužinienė nėra tinkama politikė užimti aukštus postus. Tačiau politologas mano, kad darbiečiai geresnio kandidato į šias pareigas pasiūlyti negali.

"Darbo partija apskritai labai sunkiai randa tinkamų kandidatų bet kokioms pozicijoms. Tai buvo matoma nuo pat rinkimų. (...) Kandidatūros pateikiamos iš to, kas yra. Prisiminus, kad L. Graužinienė savo laiku nebuvo įvertinta kaip tinkanti ministrės pareigoms, tai galima panašiai vertinti ir jos galimybes kituose aukščiausiuose postuose. Bet tai yra tam tikras kompromisas. Darbiečiai solidesnio žmogaus, kurį pripažintų tiek koalicijos partneriai, tiek kiti svarbiausi politiniai veikėjai, šiuo metu greičiausiai neturi. (...) Pasirinko geriausią iš blogiausių", - sakė jis.

T. Janeliūnas nemano, kad parlamento vadovo pasikeitimas kaip nors atsilieps Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui. Jo teigimu, didesnių atgarsių būtų galima sulaukti nebent tada, jei būtų skilusi visa valdančioji koalicija.

"Nemanau, kad tai sukeltų ypatingų diskusijų. Pasikeitimai vyko tos pačios koalicijos viduje. Nesubyrėjo nei koalicija, nei Vyriausybė ir jokie esminiai darbai dėl to tikrai neturėtų sustoti, - sakė jis.

ELTA primena, kad trečiadienio vakarą vykusiame neeiliniame Darbo partijos (leiboristų) tarybos posėdyje partijos pirmininkas V. Gapšys pranešė apie priimtą sprendimą pasitraukti iš Seimo Pirmininko pirmojo pavaduotojo posto ir suspenduoti savo, kaip partijos pirmininko, įgaliojimus, kol teismuose bus baigta nagrinėti Darbo partijos byla. Solidarizuodamasis su tokiu savo pavaduotojo sprendimu apie ketinimą pasitraukti pranešė ir Seimo Pirmininkas V. Gedvilas.

V. Gapšio siūlymu laikinąja partijos vadove buvo patvirtinta L. Graužinienė. Ji, kaip partijos vadovė, taip pat bus siūloma į Seimo Pirmininkės postą.

Ketvirtadienio rytą Seime į neeilinį posėdį susirinko Politinė taryba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)