V. Gapšys Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nurodė, kad jo sutuoktinė įmonės akcininke tapo šių metų sausio 1 d.

Tačiau pasižvalgius atidžiau matyti kur kas įdomesnių detalių – pavyzdžiui, tai, kad Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas taip pat nurodė buvęs „Interneto žinių“ akcininku. Negana to, visų Lietuvos įmonių duomenis tvarkantis Registrų centras šios informacijos niekada negavo.

Ne mažiau įdomu ir tai, jog J. Pečeliūnaitė dar nėra registruota „Interneto žinių“ akcininke – vienintelis akcininkas, Registrų centro duomenimis, yra „vokelių“ skandalu pagarsėjusios balsas.lt žiniasklaidos grupės vadovas. Tiesa, apie jo paskyrimą į vadovaujančias pareigas Registrų centras taip pat nebuvo informuotas.

Apie V. Uspaskicho dalyvavimą Registrų centrui nepranešė

„Interneto žinios“ nuo seno siejamos su Darbo partija. Ir ne be reikalo. Iki 2012 m. vasario įmonės akcininku buvo partijos patriarchas V. Uspaskichas – bent jau taip byloja jo paties pateikti duomenys. Tačiau ši informacija niekada nebuvo pasiekusi Registrų centro.

2011 m., dalyvaudamas savivaldos rinkimuose, Darbo partijos įkūrėjas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo esąs „Interneto žinių“ akcininkas. O VRK pateiktoje interesų deklaracijoje 2012 m. V. Uspaskichas nurodė „Interneto žinių“ akcijomis disponavęs nuo 2009 m. gruodžio 30 d. iki 2012 m. vasario 9 d. Darbo partijos įkūrėjas taip pat deklaravo, kad užpernai vasarį akcijas pardavė neįvardintam fiziniam asmeniui. Sandorio suma – 1,02 mln. Lt.

Tačiau Registrų centrui informacija apie V. Uspaskicho dalyvavimą „Interneto žinių“ valdyme niekuomet nebuvo pateikta, nors bendrovėms galiojo prievolė teikti akcininkų sąrašus. Tai DELFI patvirtino Registrų centro atstovas Aidas Petrošius. Anot jo, akcininkų sąrašą „Interneto žinios“ pateikė tik 2012 m. vasarį, kai vieninteliu akcininku jau buvo vilnietis Vytenis Mažiulis. Tuomet vieninteliam „Interneto žinių“ akcininkui tebuvo 23-eji.

Registrų centrui 2009 m. pateiktas „Interneto žinių“ steigimo aktas. Šiame dokumente nurodyta, kad bendrovė turėjo du akcininkus: tai 90 proc. akcijų turėjusi V. Gapšio žmona ir 10 proc. akcijų disponavęs Viktoras Fiodorovas – jauniausias šios kadencijos Seimo narys, Kėdainiuose gimęs ir užaugęs „darbietis“. Akcininkų sąrašo su V. Uspaskicho pavarde Registrų centras nėra gavęs.

Naujas akcininkų sąrašas su V. Gapšio sutuoktinės pavarde Registrų centro taip pat dar nepasiekė.

Partijos pėdsakų netrūksta

Šiuo metu bendrovei „Interneto žinios“ vadovauja Indrė Fiodorova – Seimo nario V. Fiodorovo žmona. Tokius duomenis savo interesų deklaracijoje nurodo pats parlamentaras. Ir tai ne visos šios įmonės sąsajos su Darbo partija.

2011 m. į Trakų rajono tarybą kandidatavusi „darbietė“ Simona Jachimovičiūtė deklaravo pajamas iš „Interneto žinių“ už straipsnius portale trakietis.lt.

Dar viena su įmone susijusi „darbietė“ turėjo visai nemenkus šansus patekti į Seimą. 2012 m. į parlamentą kandidatavusi „darbietė“ Lijana Jagintavičienė partijos sąraše buvo įrašyta 38-uoju numeriu. Politikė savo anketoje nurodė 2004-2008 m. dirbusi buhaltere bendrovėse „Apskaitos sėkmė“ ir „Grabupėliai“, 2008-2010 m. rengusi straipsnius laikraščiui „Šilutės naujienos“, 2010-2011 m. dirbusi prekybos tinkle „Iki“, bendrovėje „Palink, kaip vyr. kasininkė. O 2011 m. iš kasininkės pareigų kandidatė į Seimą persikraustė į „Interneto žinių“ žurnalistės ir V. Uspaskicho asistentės Šilutės rajone pareigas.

Atsiima akcijas iš oficialiai nepaskirto balsas.lt vadovo

V. Gapšys DELFI teigė, jog jo sutuoktinė „Interneto žinių“ akcijas ne tiek įgyja, kiek atsiima.

„Jinai ne tiek patapo (akcininke – DELFI), kiek atgavo akcijas, kurias buvo perleidusi. Ir dabar spręs, ką toliau daryti su jomis. Jos buvo planuojamos parduoti, buvo sandoris. Bet sandorio antra pusė neįvykdė įsipareigojimų iki galo. Ir akcijos grįžo atgal. Tai manau, kad kuriam laikui ji pabus akcininke“, - kalbėjo „darbietis“.

Politikas nurodė, jog jo sutuoktinė planuoja ieškoti pirkėjo „Interneto žinioms“. „O po to spręs, ką daryti. Šeimos manymu, tiek, kiek tarėmės, tai planuojama, kad tų akcijų neturėsime“, - tęsė V. Gapšys.

Paklaustas, kas buvo kita nepavykusio akcijų perleidimo sandorio pusė, pašnekovas teigė detalių nežinantis.

„Net nepasakyčiau tiksliai, kas ten buvo kita sandorio pusė. Bet tai buvo fizinis asmuo, kiek pamenu. Ir jisai tiesiog neįvykdė įsipareigojimų, kurie buvo numatyti sutartyje“, - sakė V. Gapšys.

Kas tas fizinis asmuo, V. Gapšys neatskleidė. Tačiau Registrų centro duomenimis, visas „Interneto žinių“ akcijas prieš beveik dvejus metus įgijo jau minėtas V. Mažiulis. Portale balsas.lt šis asmuo nurodomas kaip bendrovių „Balsas.lt“ ir „Balsas.lt leidiniai“ direktorius.

Tačiau Registrų centro atstovas A. Petrošius DELFI teigė, jog bendrovių informacija apie šio asmens paskyrimą Registrų centro kol kas nepasiekė. Anot pašnekovo, tai reiškia, kad teisiškai oficialus įmonės vadovas yra paskutinis vadovaujančiose pareigose registruotas asmuo – Airijoje gyvenamąją vietą nurodęs Darius Kavaliauskas. Tuo tarpu V. Mažiulis, A. Petrošiaus teigimu, niekada nebuvo registruotas įmonių vadovu.

Dirba po viena vėliava

„Interneto žinios“ valdo daugiau nei penkias dešimtis regioninių interneto portalų: akmenietis.lt, alytiskis.lt, anykstenas.lt, birstonietis.lt, birziskis.lt, druskininkietis.lt, elektreniskis.lt, gargzdietis.lt, ignalinietis.lt, jonavietis.lt, joniskenas.lt, jurbarkietis.lt, kaisiadorietis.lt, kalvarijietis.lt, kaunietis.lt, kazlurudietis.lt, kedainiete.lt, kedainietis.lt, kelmiskis.lt, kretingiskis.lt, kupiskenas.lt, lazdijietis.lt, marijampolietis.lt, mazeikietis.lt, moletiskis.lt, pagegiskis.lt, pakruojietis.lt, palangiskis.lt, pasvalietis.lt, plungiskis.lt, prieniskis.lt, radviliskietis.lt, raseinietis.lt, raseiniskis.lt, rietaviskis.lt, rokiskietis.lt, sakiskis.lt, salcininkietis.lt, silaliskis.lt, silutiskis.lt, sirvintiskis.lt, skuodiskis.lt, svencioniskis.lt, tauragietis.lt, telsietis.lt, trakietis.lt, ukmergietis.lt, uteniskis.lt, vareniskis.lt, vilkaviskietis.lt, vilnija.lt, visaginietis.lt, zarasai.net ir zarasiskis.lt.

Savo svetainėje bendrovė skelbiasi turinti apie 350 tūkst. lankytojų auditoriją. Tiesa, visi šie portalai šiuo metu yra „prilipę“ prie balsas.lt grupės, atsidūrusios Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratyje po buvusių darbuotojų viešų pareiškimų apie algas „vokeliuose“. Tarkim, naršyklėje įvedus adresą ukmergiskis.lt, automatiškai peradresuojama į kitą svetainę – ukmergiskis.balsas.lt. „Interneto žinių“ portalus vienija ne tik identiškas dizainas ir buvimas po balsas.lt vėliava, bet ir reklamos. Grupės portaluose pagrindines reklamines pozicijas dažnai užima du „darbiečių“ lyderiai – partijos patriarchas V. Uspaskichas bei naujosios „Interneto žinių“ savininkės sutuoktinis V. Gapšys.