Anot sociologo Vlado Gaidžio, simpatiškų, populiarų politikų išstūmimas iš sąrašo viršaus gali kenkti ne tik nustumtam politikui, bet ir visai partijai.

Šalies parlamentinės partijos pradėjo tvirtinti kandidatų daugiamandatėse apygardose sąrašus. Nemažai dėmesio viešumoje sulaukė vis dar populiariausios Socialdemokratų partijos sąrašas. Kai kurie politikos apžvalgininkai jį išpeikė, nes jame aukštai įrašyti menkai žinomi arba blogai vertinami politikai, o visuomenės pasitikėjimą pelnę asmenys, kaip antai užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, nugrūsti toli nuo lyderių. Tačiau ar rinkėjams tikrai svarbu, kas partijos sąraše yra, tarkime, aštuntas, o kas – aštuonioliktas?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis tvirtina, kad daliai rinkėjų rinkimų sąrašas yra aktualus dalykas, nes jie į jį esą žiūri rimtai.

„Žiūrėdami į pirmąsias pavardes, jie tas pavardes turi atpažinti. Jei neatpažįsta, pats sąrašas gali tapti neįdomus, todėl lyderiai ar ryškesni žmonės turi būti priekyje. Atsakingam rinkėjui svarbus visas sąrašas, ir jis žino, kas, jo nuomone, turėtų užimti kokią poziciją“, – portalui LRT.lt sako L. Bielinis.

Kad rinkėjams yra svarbūs partijų sąrašai ir pozicijos, sutinka ir visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

„Ilgai partijos formavosi vieno lyderio principu, o visi kiti buvo už jo. Taip buvo su Algirdu Brazausku, Vytautu Landsbergiu, Rolandu Paksu, Viktoru Uspaskichu. Dabar pagrindinės asmenybės vaidmuo menksta, bet pačių kandidatų svarba tikrai nesumažėjo. Galbūt Liberalų sąjūdyje nėra vieno asmens, kuris būtų tos partijos savininkas. Nuo bendro sąrašo vaizdo priklauso ir rinkėjų simpatijos“, – LRT.lt kalba sociologas.

Jo žodžiais, rinkėjams svarbu, kokie politikai ir kokia tvarka išdėstyti sąraše, nes rinkėjai, kurių lūkesčių netenkina sąrašas, gali balsuoti už kitą partiją. „Simpatiško, populiaraus politiko nustūmimas į sąrašo dugną gali atsiliepti partijai, nes rinkėjas dažniausiai turi alternatyvų balsuoti už kitą partiją. Blogas sąrašas gali nukreipti rinkėją kitur“, – pabrėžia V. Gaidys.

Savo ruožtu viešųjų ryšių kompanijos „Nova Media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas mano, kad rinkėjas neturi laiko peržiūrėti viso sąrašo, todėl kandidatai į Seimą susiduria su tam tikru iššūkiu: „Jie gali vykdyti kokią tik nori rinkimų kampaniją, tačiau, jei [patinkantys politikai] yra sąrašo gale, o rinkėjas tingi ar nesuranda jų pavardžių pirmu žvilgsniu, tie politikai gali likti nepažymėti.“

Dėl šios priežasties, pasak ryšių su visuomene specialisto, politikai rinkimų kampanijos metu stengiasi rinkėjui priminti savo numerį, už kurį reikėtų balsuoti. „Rinkėjui numeris ne tiek svarbus, kiek pats politikas. Čia kaip ir bet kur kitur – skaitytojas ar žiūrovas atkreipia dėmesį į pirmus dalykus“, – LRT.lt sako A. Katauskas.