„Jeigu jausčiau savo kaltę, kad kažką toleravau, kad pateisinu, kad neteisingai ar galimai neteisingai buvo vykdomi pirkimai, taip, tada prisiimčiau tą atsakomybę. Patys iškėlėm tą problemą, kad matom pažeidimų ir dėl to, kad iškėlėm, dabar trauktis, aš tikrai nesiruošiu“,- antradienį Vyriausybėje žurnalistams sakė V.Baltraitienė.

Ji nekomentavo prezidentės nuomonės, kad tokiais neskaidriais pirkimais mestas šešėlis visai Vyriausybei: „Aš prezidentės nuomonės nenoriu komentuoti, tai yra jos nuomonė, aš išsakau savo poziciją“.

V.Baltraitienė pakartojo, kad šiuo metu atliekamas rinkos tyrimas turėtų parodyti, ar produktai buvo pirkti per brangiai.

„Mes patys užsakėme visą rinkos tyrimą, kad tada visiems galėtume aiškiai pasakyti, ar per didelėmis kainomis tie produktai buvo nupirkti, ar ne per didelėmis. Nors vienas man atneškite konservus, kur 88 proc. mėsos ir kurie kainuotų eurą šešiasdešimt - kilogramas, ne dėžute, bet visas kilogramas, tada galite kalbėti. Dabar vadovaujamasi kažkokiomis mistinėmis kainomis, kurias pateikė vienas tinklalapis. Visa pirkimo specifikacija buvo derinta su Sveikatos ministerija, su Europos socialiniu fondu. Norint vertinti kainą, reikia atsižvelgti ir į produktų kokybę, ir taip pat įvertinti tai, kad turi būti specialiose pakuotėse, specialus žymėjimas, ženklinimas, visa tai įeina į kainą“, - kalbėjo V.Baltraitienė.

Kilus skandalui dėl per brangiai pirktų maisto produktų skurstantiems, antradienį V.Baltraitienė iš pareigų atleido V.Martusevičių, kuris vadovavo produktų pirkimo konkursą organizavusios Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros valdybai.

Sausio pabaigoje dėl kilusio skandalo iš pareigų pasitraukė ir agentūros vadovė Aldona Miliuvienė.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pradėjo tyrimą dėl galimo sukčiavimo ir tiria, ar agentūra ne per brangiai pirko maistą skurstantiesiems.

Žemės ūkio ministerija pirmadienį pranešė siekianti, kad maisto produktų pirkimo sutartys būtų nutrauktos, o dėl miltų pirkimo sutartis nebūtų pasirašyta. Dar 2014 metų gruodį V.Baltraitienė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama išaiškinti, ar teisėtai keliami itin aukšti kokybės reikalavimai miltams, ir sustabdė konkurso dalį.

Miltų tiekimo konkursą laimėjo „Malsena Plius“, toną kvietinių miltų pasiūliusi už 600 eurų, kai rinkoje jų kaina bene perpus mažesnė. Be to, miltus siūlė tik „Sanitex“, tačiau jos kaina buvo dar labiau išpūsta – 620 eurų už toną.

Konkurso dalį dėl mėsos konservų tiekimo laimėjo įmonė „Sanitex“, o produktų gamintojas – Kėdainių konservų fabrikas. Portalo 15min.lt duomenimis, kilogramą mėsos konservų, kuriuose ne mažiau nei 80 proc. kiaulienos, rinkoje galima įsigyti už 1,6 euro, o skurstantiesiems jie pirkti už 3,2 euro. Konservuotų pupelių kaina rinkoje yra apie 0,89 euro, tačiau jos pirktos, už kilogramą sumokant 2 eurus.

Europos Sąjunga, siekdama užtikrinti pagalbą labiausiai skurstantiems asmenims, Lietuvai 2014–2020 metams skyrė 76,5 mln. eurų. Maisto produktų krepšelį sudaro kvietiniai miltai, cukrus, aliejus, makaronai, ryžiai, grikiai, kruopos, mėsos konservai, sausi pusryčiai.