„Šis skandalas kilo daugiau nei prieš savaitę. Premjeras galėjo reaguoti iš karto, sušaukti posėdį, reikalauti J. Miliaus atsistatydinimo. Apmaudu, kad Premjeras, pats šiuo metu atostogaudamas, „mėto“ J. Milių iš vienų rankų į kitas tarsi karštą bulvę“, – sako ministrė V. Baltraitienė.

Ministrei taip pat kelia nuostabą ir tai, kad Vyriausybės pranešime spaudai klaidingai nurodoma, esą VMVT yra Žemės ūkio ministerijos pavaldume.

Žemės ūkio ministerija primena, kad, vykdant tyrimą dėl VMVT direktoriaus J. Miliaus veiklos, šio vadovo nušalinimas nuo einamų pareigų nėra Žemės ūkio ministerijos kompetencijoje. Sprendimus Vyriausybės įstaigos vadovo nušalinimo klausimais priima Premjeras. Pažymėtina, kad J. Milius nuo einamų pareigų gali būti nušalintas tik esant prokuroro prašymui ikiteisminio tyrimo teisėjo sprendimu.

Savo ruožtu Žemės ūkio ministerija paprašė VMVT pateikti informaciją apie susiklosčiusią situaciją bei kokių veiksmų buvo imtasi ir imamasi, kad būtų užtikrintas produktų saugumas rinkoje. Ši informacija bus pateikta artimiausiame Vyriausybės posėdyje.

Taip pat kreiptasi ir į Generalinę prokuratūrą su prašymu pateikti informaciją apie VMVT vadovo ir tarnybos darbuotojų atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą ir jiems pareikštus įtarimus.

Penktadienį Premjeras A. Butkevičius pavedė žemės ūkio ministrei pateikti išvadas dėl VMVT veiklos, taip pat parengti siūlymą, ar tarnybos vadovas J. Milius gali toliau eiti pareigas.

„Rugpjūčio 10 dieną Vyriausybės vadovas šias išvadas ir ministrės siūlymą su V. Baltraitiene aptars pats“, – rašoma Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis, kurį prokurorai siekė apklausti specialiuoju liudytoju dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, tačiau pastarasis atsisakė duoti parodymus.

Kratos ir poėmiai buvo vykdomi ne tik pas J. Milių ir P. Gražulį, bet ir maisto produktus gaminančioje įmonėje „Judex“. VMVT penktadienį pranešė, kad gavus iš teisėsaugos informacijos apie „Judex“ produkcijoje nustatytą taršą – salmonelių ir ešerichijų bakterijas – įmonės veikla yra laikinai stabdoma. Įmonėje „Judex“ dirba nemažai P. Gražulio artimųjų, tačiau pats politikas šios bendrovės akcijų neturi.