DELFI skaitytojai teiravosi, ar naujoji ministrė ras postą buvusiai žemės ūkio viceministrei Živilei Pinskuvienei bei ar iš pareigų atleis „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės vyrą. Balandį Seimo narės V. Vonžutaitės sutuoktinis Sergejus Fedotovas laimėjo Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) vadovo konkursą.

„Pinskuvienei posto manęs niekas neįpareigojo ieškoti, ji viceministre tikrai nedirbs. O atleisti V. Vonžutaitės vyro kol kas nematau dėl ko – turbūt atsidurčiau teisme, gautume didžiulę baudą ir dar turėtume grąžinti į darbą. Jei jo kompetencija netenkins, neatliks pavestų darbų, yra kitų būdų atsisveikinti su šiuo darbuotoju. Tačiau ne todėl, kad jis Vonžutaitės vyras“, – aiškino V. Baltraitienė.

Ministrė akcentavo, kad pats svarbiausias dalykas – naujas Europos Sąjungos finansavimo laikotarpis. Šiam laikotarpiui Kaimo plėtros programai skirta 6,4 mlrd. Lt, o tiesioginėms išmokoms – net 11,7 mlrd. Lt. „Pinigai didžiuliai, tad reikalingas didelis skaidrumas juos skirstant. Tai ir bus pats didžiausias mano darbo prioritetas“, – tvirtino V. Baltraitienė.

Skaitytojai teiravosi, kaip ministrė atsiribos nuo teisiamų Darbo partijos lyderių.

„Kaip kas suprantame atsiribojimą. Nereiškia, kad aš su jais negaliu susitikti ir bendrauti. Bet mano sprendimams jokios įtakos neturės jokie politiniai sprendimai, jeigu jie mažins skaidrumą ir kenks mano darbui ŽŪM“, – tikino V. Baltraitienė.

Ministrė taip pat paaiškino, kaip tapo Darbo partijos nare: „Kai tapau mere, turėjau tapti partijos nare. O kadangi dirbau su ta komanda, kuri priklausė Darbo partijai, taip ir įstojau į ją“.

Toliau mokosi anglų kalbos

Ministrės nuomone, prezidentė Dalia Grybauskaitė jos kandidatūrai pritarė įvertinusi kompetenciją ir skaidrumą. Prieš porą metų V. Baltraitienė netapo švietimo ir mokslo ministre, nes prezidentė Dalia Grybauskaitė iš ministrų reikalavo mokėti anglų kalbą. Kas nuo to laiko pasikeitė?

„Dėl prezidentės požiūrio reikėtų klausti pačios valstybės vadovės. Anglų kalba nebuvo mano pirmoji kalba, mokykloje ir universitete mokiausi vokiečių, anglų kalba ir dabar man problemiška, bet kasmet tobulinu, nuo rugsėjo vėl pradedu mokytis“, – sakė V. Baltraitienė.

Pasak V. Baltraitienės, pagal vieną bylą negalima spręsti apie visoje partijoje esančius žmones.

„Nėra Lietuvoje nė vienos partijos, kurių žmonės nebūtų turėję bylų ir kurie nebūtų buvę teisti arba net nuteisti. Aš dirbu darbą, kurį matau, kad galiu atlikti ir žinau, kad nebus partijos sprendimų, kenkiančių mano darbui“, – apie nuteistus Darbo partijos lyderius kalbėjo naujoji žemės ūkio ministrė.

Ji taip pat tvirtino apie naujas pareigas nekalbėjusi su Darbo partijos įkūrėju Viktoru Uspakichu, nes šio nėra Lietuvoje. Ministrės teigimu, jokių lengvatų nebus su žemės ūkiu susijusioms V. Uspaskicho bendrovėms.

„Kaip minėjau, mano tikslas skaidrumas ir teisingumas, jokių lengvatų niekam nežadu. Jei paraiškos atitiks reikalavimus, sprendimai bus priimami, bet pati tokiais atvejais nusišalinsiu“, – žada V. Baltraitienė.

Moka melžti ir traktorių vairuoti, mėsa aprūpina vyras medžiotojas

V. Baltraitienė aiškina su visa šeima pirmiausia vertinanti natūralų maistą: stengiasi apsipirkti turgeliuose. Daug ką šeima pasigamina pati. Jos vyras medžiotojas, tad mėsos beveik nereikia pirkti.

Nuo 7 metų ministrė moka melžti karvę. To ji išmoko šeimoje: tėvai visą laiką gyveno ūkiškai. Dabar ji į kaimą nuvyksta labai dažnai, tačiau ne ūkio darbų dirbti. V. Baltraitienė taip pat moka vairuoti traktorių: iš to universitete teko laikyti įskaitą.

Dabartinę situaciją žemės ūkyje jį įvertino 6 ar didesniu balu. „Situacija nėra tokia bloga, kaip mėginama parodyti, gal per mažai dėmesio buvo skiriama smulkiems, šeimos ūkimas. Žemės ūkis – verslo šaka, kuri labiausiai priklauso nuo gamtos sąlygų. Tačiau per tiesiogines išmokas žemės ūkiui ateina didžiulė pagalba, nors dar smarkiai atsiliekama nuo senųjų Europos valstybių“, – kalbėjo V. Baltraitienė.

Ministrės teigimu, žemės ūkio prioritetu bus gyvulininkystė, kuri sukuria daug daugiau darbo vietų nei augalininkystė. „Tikiuosi, šis prioritetas leis žmonėms pasilikti kaime ir rasti darbo. Be to, skatinami ir netradiciniai verslai, šeimos ūkiai, tik reikia, kad žmonės norėtų dirbti“, – apie kaimo perspektyvas kalbėjo V. Baltraitienė.

Ministrė džiaugėsi, kad jos pirmtakas Vigilijus Jukna atkreipė dėmesį į situaciją gyvulininkystės srityje: esą per pastarąjį dešimtmetį gyvulininkystė buvo visiškai sužlugdyta ne tik smulkiuose ūkiuose, bet ir stambių ūkių liko nedaug. Gyvulininkystės skatinimo politiką ji žada tęsti ir toliau.

DELFI primena, kad V. Baltraitienė žemės ūkio ministro poste poste pakeitė atsistatydinusį V. Jukną. Šiam daug priekaištų dėl skaidrumo turėjo Prezidentūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)