Politikas kolegoms atsiuntė laišką, kuriuo ragina jokiais būdais neiti į koalicija su Seimo rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, mat rinkėjai socialdemokratams davė tokį niuksą, po kurio reikia atsitiesti.

V. Andriukaitis neigiamai atsiliepė apie partijos negebėjimą pademonstruoti socialdemokratiško veido ir sukritikavo premjerą, partijos lyderį A. Butkevičių, kuris esą susitikime su juo pažadėjo pritarti prezidentės vetuotiems teisės aktams – Darbo kodeksui ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymui.

Kaip žinoma, Seime Darbo kodekso veto ir su juo susiję pasiūlymai buvo atmesti, bet Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisoms pritarta. Neoficialiomis žiniomis, A. Butkevičius socialdemokratų frakcijoje kategoriškai reikalavo atmesti Dalios Grybauskaitės veto.

„Algirdas aiškino, kad jį „pakišo“ patarėjai, aiškino, kad sutinka su pateiktais vertinimais, su tuo, kad Algirdas Sysas parengs pataisas, o jis savo ruožtu susitiks su profsąjungomis. Apie tai pranešiau A. Sysui, kitiems bičiuliams ir ėmiau laukti rezultatų. Deja, įvyko kaip visada. Ir tai buvo paskutinis kartas iš daugelio atvejų per šiuos ketverius metus, kai dažna A. Butkevičiaus pozicija – viena sakyti, kita galvoti, o trečia daryti – liko nepakitusi“, - rašo Europos Komisijos narys.

Nesupranta, kodėl atmetė prezidentės veto Darbo kodeksui

V. Andriukaitis taip pat sako, kad Seimo rinkimai, kuriuose socialdemokratai sugebėjo pelnyti viso labo 17 mandatų, yra katastrofa. Politikas aiškina dar gegužės mėnesį sakęs, kad rinkimai socialdemokratams bus nepalankūs.

„Tuomet prognozavau, kad būsime tarp trijų gana panašų mandatų skaičių surinksiančių politinių jėgų – liberalų, nors jiems apklausos rodė galimą pirmavimą, konservatorių ir mūsų. Valstiečiai jau tada atrodė stiprūs varžovai, lipantys ant kulnų, bet galintys likti ketvirti“, - teigia socialdemokratas.

„Ir tai signalizavo stabiliai per metus sumažėję ir jau nebekylantys reitingai, socialdemokratinio veido išnykimas, visiškas rinkimų idėjos ir rinkiminio konflikto, galinčio išryškinti socialdemokratijos išskirtinumą, nebuvimas. Negana to – ir Darbo kodekso stūmimas, nei šiokia, nei tokia politika, kai kieno vadinama neoliberalia, nors aš tuo abejočiau, skandalai ir taip toliau“, - aiškina V. Andriukaitis.

Jo nuomone, socialdemokratai padovanojo prezidentės vetavimui ir Darbo kodeksą, ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymą patys balsuodami „už tokius visiškai su socialdemokratinėmis vertybėmis nieko bendro neturinčius įstatymus“.

„O ką jau kalbėti apie socialinio jautrumo stygių skurde esančių žmonių atžvilgiu, progresinių mokesčių išdavystę, socialinės klausos stoką“, - apmaudo neslepia politikas.

V. Andriukaitis sako rugpjūčio mėnesį pietavęs su A. Butkevičiumi. Pasak jo, politikai aptarę, kaip taisyti padėtį: kad reikia ryškesnės rinkimų taktikos, parodyti kovą už socialinį teisingumą, pritarti abiems prezidentės veto, susitikti su profsąjungomis, pasiūlyti papildomas pataisas sustiprinti darbuotojų pusei Darbo kodekse.

Remiantis V. Andriukaičio laišku, A. Butkevičius su viskuo sutiko ir išėjo kaip visada: Darbo kodekso veto atmestas, socialinio jautrumo premjero kalbose nepadaugėjo.

Rinkimų rezultatus vadina fiasko

„Po to prognozavau pralaimėjimą, bet prisipažinsiu – ne tokį dramatišką!“ - didžiosiomis raidėmis pradeda rašyti politikas.

Jo teigimu, 13 mandatų pirmame ture yra blogai, to nebuvo nuo Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) pralaimėjimo 1996 m. Tačiau, pasak politiko, dar baisesnė žinia atėjo po antro turo: socialdemokratai sugebėjo iškovoti vos 4 rinkimų apygardas.

V. Andriukaitis sako, kad to nebuvo nuo 2000 m., mat paprastai socialdemokratai per vienmandates atsigriebdavo, jei prarasdavo balsų daugiamandatėje. Tokius rinkimų rezultatus jis vadina fiasko.

„Net konservatoriai ir liberalai po 2008-2012 m. valdymo taip nebuvo sutriuškinti! Ir nepaisant to, kad mūsų valdymas buvo kiek geresnis žmonėms, nei konservatorių ir liberalų“, - sako politikas.

Jis pripažįsta, kad Ramūno Karbauskio sąrašas atėmė dalį socialdemokratų elektorato, bet taip pat teigia, kad iš stiprių, principingų, socialdemokratiniais principais besivadovaujančių ir už žmonių teises kovojančių politikų niekas nieko neatima. Paprastai atima iš oportunistų, žadančių, bet mažai darančių, tokių, kuriems valdžiukė svarbiau už pasaulėžiūrą ar įsitikinimus.

„Žinoma, kad priežasčių visada yra daug, visada veikia įvairūs numatyti ir nenumatyti veiksniai. Tai – tiesa. Bet kad būtų aiškiau – pateiksiu vieną istorinį palyginimą, kuris tinka ir šiai dienai“, - aiškina V. Andriukaitis.

„Imperatorius Napoleonas po mūšio prie Austerlico užėmė netoli buvusį kitą miestą. Miestas nepasitiko imperatoriaus, kaip įprasta, saliutu. Imperatorius įsakė atvesti miesto burmistrą pasiaiškinti. Išsigandęs burmistras pasakė: „Jūsų Šviesybe, yra septyniolika priežasčių, kodėl nebuvo saliuto". „Įvardinkite jas", - paprašė Napoleonas. „Pirmoji priežastis, Jūsų Šviesybe, ta, kad mieste visai nėra parako. Kita priežastis..." Ir čia Napoleonas nutraukė burmistrą. „Užtenka šios pirmosios, kitų šešiolikos galite nebevardinti", - pasakė imperatorius.

V. Andriukaitis sako, kad tai tinka ir socialdemokratams: pirmoji pralaimėtų rinkimų priežastis – pritrūko socialdemokratijos.

„O kad būtų dar aiškiau, tai pasinaudosiu A. Butkevičiaus vienmandatei apygardai tinkančiu palyginimu. Pritrūko ir taktikos, ir strategijos, ir technikos – užsirovėme ant smūgio. Nokautas, bičiuliai. Kikboksininkas laimėjo“, - dėl pralaimėtos vienmandatės Vilkaviškyje A. Butkevičiui įgėlė V. Andriukaitis.

Pasak jo, socialdemkratų pralaimėjimas rinkimuose yra giluminis, jis nepalyginamas nei su Gedimino Kirkilo meto pralaimėjimu, nei kitomis eilinėmis nesėkmėmis. V. Andriukaičio nuomone, šis pralaimėjimas palyginamas tik su LDDP pralaimėjimu 1996 m.

Tuomet LDDP laimėjo vos 12 mandatų. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) tuomet dar nebuvo susijungusi su LDDP ir 1996 m. pelnė irgi 12 vietų Seime.

„Vėliau „dagininkai“ tą LSDP padėtį kiek pagadino. Bet LSDP buvimas atvėrė duris ir LDDP atsigavimui, o po to abi – LSDP ir LDDP – sutarė dėl bendrų veiksmų. Dabar kitaip – ir kartų kaita, ir rinkėjų dramatiški praradimai, ir per ilgas buvimas vykdomosiose valdžiose, ir socialdemokratinio veido praradimas – viskas kartu. Ir tik 17 vietų Seime“, - apgailestavo Europos Komisijos narys.

Jo manymu, partija atsidūrė gilioje krizėje, prarasti visi miestai ir daug rajonų.

Priešinasi koalicijai su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga

„Ir štai girdžiu – o gal galime jaunesniais broliukais į valdžią? Ne!“ - teigia V. Andriukaitis.

Politiko manymu, to reikalauja elementarus padorumas, be to, atėjo metas strateginėms pertvarkoms. Jo teigimu, tam socialdemokratai turi apie dvejus metus, nes tuomet jau savivaldos rinkimai.

„Tad dabar metas būti ir veikti opozicijoje. Arba rizikuoti po ketverių metų prarasti socialdemokratiją Lietuvoje“, - rašo V. Andriukaitis.

Pasak politiko, taip nutiko Lenkijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje.