Preliminariomis žiniomis, V. Andriukaičio egzaminą EP organizavę Aplinkos ir maisto saugos bei Žemės ūkio komitetai po bendro posėdžio mano, kad Lietuvos kandidatas atitinka visus Europos Komisijos (EK) nariui keliamus reikalavimus. Lietuvos politikas pretenduoja į ES sveikatos ir maisto saugos reikalų komisaro postą.

Pirmadienį prasidėjusi visų kandidatų į EK apklausa nėra tik simbolinė. Briuselio koridoriuose užsimenama, kad kai kurie kandidatai neįveiks Parlamento barjero. „Europos Parlamentas turi pademonstruoti šiokius tokius raumenis“, - juokauja vietos valdininkai. 

Visų kandidatų prisistatymas EP taip pat lems, ar Jeano-Claude’o Junckerio vadovaujama Europos Komisija gaus EP palaiminimą pradėti penkerių metų kadenciją.

Po klausimų-atsakymų sesijos V. Andriukaitis ir pats pripažino, jog į europarlamentarų klausimus stengėsi atsakinėti kuo bendresnėmis frazėmis. Pasak politiko, jis nenorėjęs ištarti pažado, kuris jį persekiotų visą komisaro kadenciją.

V. Andriukaitis taip pat neslėpė, kad maisto saugos tematika nėra jam gerai žinoma. Kur kas užtikrinčiau politikas atsakinėjo į klausimus, susijusius su sveikatos apsauga. Dažną atsakymą politikas pradėdavo primindamas, kad kaip medikas yra davęs Hipokrato priesaiką.

V. Andriukaičio prisistatymu liko patenkintas ir Lietuvos europarlamentaras Valentinas Mazuronis, uždavęs klausimą, ką V. Andriukaitis ketinąs daryti dėl proto nutekėjimo problemos, taip pat ir sveikatos apsaugos srityje, kai ekonomiškai silpnesnės valstybės už savo biudžeto pinigus rengia specialistus, kurie išvyksta į turtingesnes valstybes.

Paskirtasis komisaras V. Mazuroniui sakė dėsiąs visas pastangas, kad medikų nutekėjimas būtų stabdomas.

„Kaip galėjo, taip atsakė“, - V. Andriukaičio atsakymu liko visai patenkintas V. Mazuronis.

V. Mazuronis taip pat gyrė V. Andriukaičio atsakymus kitiems europarlamentarams. Pasak V. Mazurionio, ES yra kompromisų menas ir komisarui tenka visada išlikti pirmiausia diplomatišku.

Dėl visos Komisijos sudėties Europos Parlamentas balsuos spalio 22 d.