„INFO TV“ laidai „Info diena“ kadenciją baigęs prezidentas teigė matantis, kad šiuo metu Ukrainoje jėgų persvara – prezidento V. Janukovyčiaus naudai, tačiau tikisi, kad protestuotojų demokratiškos viltys išsipildys.

Aktyviai 2004-aisiais dalyvavęs Ukrainos oranžinėje revoliucijoje, rėmęs Ukrainos opozicijos provakarietiškus siekius, dabartinius įvykius Ukrainoje vertina kaip gilią politinę krizę. Anot V. Adamkaus, dabartinė politinė krizė – daug gilesnė, nei 2004 m.

„Manau, kad ši politinė krizė yra daug gilesnė nei oranžinė revoliucija, kuri įvyko prieš keletą metų. Anuomet ukrainiečiai išreiškė savo norą pakeisti sistemą, įsijungti į Vakarų Europą ir tas jų noras dalinai buvo įgyvendintas. Tačiau tenka apgailestauti, kad tai truko neilgai ir vėl, pasikeitus situacijai, šiandien ukrainiečių tauta turi išeiti į gatves, pareikšti savo tvirtus įsitikinimus, norą įsilieti į vakarų bendruomenę, gyventi naujomis idėjomis. Tą ypatingai pabrėžia jaunoji karta, kuri vėl užpildė Kijevo nepriklausomybės aikštę, talpinančią virš 100 000 gyventojų. Manau, kad tas tautos išreikštas noras, jeigu mes tikrai vertiname demokratinę santvarką, laisvą tautų ir žmonių apsisprendimą, turi būti atitinkamai priimtas ir vakarų bendruomenių“, – „Info dienai“ sakė V. Adamkus.

Prezidentas pasigenda tvirtos Europos Sąjungos pozicijos Ukrainos klausimu. Anot V. Adamkaus, Ukrainos žmonėms dabar reikia ne dvejonių, bet tvirto pareiškimo, kad Ukraina – Europos Sąjungoje laukiama, ir apsispręsti, kuriuo keliu eiti, gali tik patys Ukrainos žmonės.

Prezidentas nepasmerkė politologų aršiai kritikuoto Seimo pirmininkės L. Graužinienės vizito į Ukrainą. Prezidentas teigė, kad tikslą, išreikšti paramą Ukrainos opozicijai ir taikiems protestuotojams L. Graužinienė pasiekė, tačiau rezultatai būtų buvę ryškesni, jei tokią Lietuvos poziciją būtų išgirdę ir Ukrainos valdantieji.

„Aš jokiu būdu nesmerkčiau Seimo pirmininkės vizito išreikšti paramą Ukrainos opozicijai, tai nesiskiria nuo įvykių 2004-aisiais, kai oranžinės revoliucijos metu aš su Lenkijos prezidentu Kvasnievskiu efektingai dalyvavome panašiose demonstracijose. Tuo metu mums pavyko sutelkti oranžinės revoliucijos dalyvius ir revoliucijos vadovus sėkmingoms deryboms su valdžia“, – „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė V. Adamkus.

Vienas iš rytų partnerystės architektų Valdas Adamkus apgailestauja, kad Lietuvai, pirmininkaujant Europos Sąjungos tarybai, nepavyko įgyvendinti vieno pagrindinių šiam pirmininkavimo laikotarpiui keltų tikslų. Pasak V. Adamkaus, faktai kalba patys už save. „Rytų partnerystė, kuri faktiškai turėjo būti realizuota čia, Lietuvai pirmininkaujant Europos sąjungos tarybos posėdžiams, deja neįvyko. Mums nepavyko to padaryti“, - teigė prezidentas.

Nors prieš devynerius metus oranžinė revoliucija Ukrainoje sukėlė perversmą, kol kas Adamkus teigia abejojantis, kad toks scenarijus pasikartos, mat opozicijoje neįžvelgia stiprių asmenybių, kurios galėtų varžytis su Janukovyčiumi ir užimti jo vietą.

Už Atlanto prezidentui V. Adamkui atlikti išsamūs sveikatos tyrimai. Apie sveikatos būklę prezidentas nedaugžodžiauja, tačiau pripažįsta, kad turi sveikatos problemų, jas tikisi greitai įveikti.

„Esu tikras, kad sveikatos problemas išspręsiu“, - optimistiškai pokalbį su „Info diena“ baigė prezidentas.