„Kai sužinojau, kad ponas V.Landsbergis ir aš lyg esame galutiniai kandidatai tai premijai gauti, aš savo širdyje labai nuoširdžiai ir atvirai buvau įsitikinęs ir tikėjausi, kad ta premija užtarnautai turi atitekti ponui V.Landsbergiui ir net su tam tikra baime pagalvojau: o jeigu bus ne taip, ką daryti?“, - BNS Kaune trečiadienį sakė V.Adamkus.

V.Adamkus buvo vienas iš septynių kandidatų Laisvės premijai gauti.

„Atsisakyti tos premijos negali. Kaip padaryti, kad ji galbūt simboliškai liktų Seime ar kur kitur? Kadangi aš tikrai nesijaučiau, kad aš nusipelniau šitos premijos“, - pridūrė jis.

Prezidentas sakė net nežinojęs, kad yra pretendentas premijai gauti.

„Aš buvau iš viso nustebintas, niekas į mane nesikreipė. Man buvo staigmena, sužinojus, kad kažkokie balsavimai įvyko“, - teigė V.Adamkus.

Jo teigimu, skilimas Seime dėl Laisvės premijos skyrimo V.Landsbergiui nuvertina pačios premijos reikšmę.

„Galiu apgailestauti, kad dabartinis svarstymas, ir net skilimas savotiškas, nuomonių pasidalinimas, kas vertas - tas ar kitas, mano akyse net nuvertina, sumenkina tą pačią Laisvės premiją“, - kalbėjo buvęs šalies vadovas.

Spręsti dėl šio apdovanojimo skyrimo, V.Adamkaus nuomone, turėtų ne politikai, o visuomeninė komisija.

„Dabar aš tai galiu pavadinti grupe suinteresuotų politikų, kurie premijos skyrimą daro taip: myliu - nemyliu, myliu - nemyliu ir žiūri, kur liks nuo to žiedo daugiau nenuplėštų lapelių. Taip kad aš tikiu, kad mes ateityje su tokiu klausimu nesusidursime.“, - teigė jis.

„Iš viso tokio balsavimo politinių partijų... Ne jiems spręsti uždarame klube, ypatingai vieno iš savo nario apdovanojimą, ar neapdovanojimą, čia turi būti rastas visuomeninis kelias, bendra savotiška formulė, už ką kaip, bet tik nesuinteresuotų grupių žmonių, kad būtinai tarkim mūsų partijos kandidatas laimėtų“, - svarstė V.Adamkus.

Seimas antradienį atsisakė Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui V.Landsbergiui skirti Laisvės premiją. Šiųmetinė premija greičiausiai niekam nebus teikiama.

Pasak Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, antradienio balsavime išsakyta Seimo pozicija gali būti vertinama ne tik kaip balsavimas prieš premijos skyrimą V.Landsbergiui, bet ir kaip noras palaikyti kitą premijai siūlytą kandidatą V.Adamkų.

Sovietų okupacijos metus Jungtinėse Valstijos praleidęs V.Adamkus grįžęs į Lietuvą dvi kadencijas ėjo Respublikos Prezidento pareigas ir daug prisidėjo prie Lietuvos įsitvirtinimo Vakaruose prisijungiant prie Europos Sąjungos (ES) ir NATO.

V.Landsbergio kandidatūrą iš septynių kandidatų į Laisvės premijos laureatus atrinko speciali komisija, kurios dauguma narių po antradienio Seimo sprendimo pareiškė pasitraukiantys iš komisijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (539)