Anot prezidentą operavusio Santariškių klinikų Urologijos centro vadovo profesoriaus Felikso Jankevičiaus, operacija praėjo sklandžiai, ji truko nuo 9 val. iki 12,30 val., praneša Santariškių klinikos.

„Komplikacijų nebuvo, kraujo netektis nulinė, o svarbiausia, kad paciento būklė, mūsų medikų akimis, yra patenkinama", - sakė prof. F. Jankevičius.

Šiuo metu prezidentas Valdas Adamkus stebimas Santariškių klinikų Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje.

Nacionalinio vėžio instituto Urologijos klinikos gydytojas Mačius Kinčius DELFI anksčiau pasakojo, tokios operacijos sėkmė priklauso nuo daugelio faktorių, vienas jų – paciento stiprybė.

„Kuo pacientas sveikesnis, tvirtesnis, tuo ir operacija bei pooperacinis laikotarpis sklandesni. Kuo daugiau patologijų, tuo ir komplikacijų tikimybė didesnė. Taip pat yra visoje onkologinėje chirurgijoje“, - pasakojo Nacionalinio vėžio instituto urologas.

Paklaustas, ar inksto šalinimo operacija yra paskutinis šiaudas, kovojant su augliu, medikas tikino, kad neretai tai būna pirmas pasirinkimas.

„Gydant inkstų vėžį auksinis standartas yra chirurgija. Paskutiniais metais mažesnius auglius stengiamasi ne šalinti, o atlikti inkstą tausojančias operacijas. Yra daroma daug klinikinių studijų, kuriomis bandoma įvertinti inksto rezekciją, ji lyginima, pavyzdžiui, su šaldymo procedūromis, kitomis operacijomis, tačiau chirurgija vis tiek yra pirmo pasirinkimo gydymo metodas.

Aišku, reikia įvertinti visas kitas sąlygas – amžių, gretutines ligas, inkstų funkciją. Tik tada priimamas galutinis sprendimas“, - sakė M. Kinčius.

Kadenciją baigusiam prezidentui vėžinių ląstelių inkste aptikta prieš trejus metus. Anksčiau atlikta naviko užšaldymo procedūra, kuri leidžia išvengti chirurginės operacijos, nepasiteisino, nes liga ir toliau progresavo.