Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo dekretu „karingąjį bebrą“ patvirtino naujuoju Užusalių simboliu – tokį pasiūlymą šalies vadovei teikė Lietuvos heraldikos komisija. Vietos valdžia teigia, kad tai pirmas bebras Lietuvos heraldikoje.

„Ten yra heraldizuotas bebras. Heraldikos komisijoje, kaip paaiškino dailinininkai, kada vaizduojami gyvūnai – jie yra vaizduojami tarsi ginantys. Jie visi turi būti pikti. Bent jau taip aiškino, - DELFI apie naująjį savo gyvenvietės simbolį pasakojo Užusalių seniūnė Vijolė Šadauskienė. - Mums sakė, kad tai yra pirmasis herbas su bebro atvaizdu Lietuvoje.“

Paklausta, kodėl pasirinktas būtent bebras, pašnekovė tai aiškino Užusalių specifika.

„Užusalių seniūnija, Užusalių gyvenvietė yra prie pat vandens telkinio. Yra daugiau negu vidutiniškai Lietuvoje bebrų: labai plačiai, labai daug. (...) Pas mus pramonės yra nedaug, tačiau visos trys įmonės dirba su medienos apdirbimu. Viskas lyg ir „rišasi“, todėl mums tą bebrą įsiūlė – kad jis mums vienas labiausiai tinkančių“, - tęsė V. Šadauskienė.

Pasak jos, Užusalių herbui ieškota ir istorinių motyvų, tačiau tinkamo rasti nepavyko. Tiesa, seniūnė užsiminė pati norėjusi herbe matyti augmeniją.

„Galbūt vizualiai būtų gražiau su medžio motyvais, su beržu. Tačiau Heraldikos komisijoje profesionalų buvo sakyta, kad medžio motyvų Lietuvoje herbuose jau yra nepaprastai daug. (...) Pasikliovėme profesionalų patarimais“, - sakė Užusalių seniūnė.

Naujojo Užusalių herbo autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas.