Penktadienio popietę atvykstančius į Užupį ant Vilnios tiltų pasitinka muitinė. Į vairuotojų pasus dedami antspaudai, vairuotojams įteikiami tolerancijos ženkliukai ir popierinės Užupio vėliavos.

Muitinėje dirbantys Užupio gimnazijos moksleiviai DELFI sakė iš pradžių dėl kaip iš kibiro pliaupusio lietaus bijoję, kad į respubliką užklys nedaug žmonių. Laimė, vėliau lietus kiek aprimo, tad moksleiviams netenka kiaurai peršlapti ir čia vis užsuka praeivių.

Užupio gyventojai ir svečiai šįmet kviečiami atkreipti dėmesį į ekologiją ir dalintis visomis žiniomis ir mintimis, susijusiomis su visapusišku transporto ekologizavimu.

Šįmet Užupio nepriklausomybės ir Konstitucijos diena skiriama diplomatiniams santykiams su Vokietija pažymėti. Užupio respublikos kvietimu Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Hansas Peteris Annenas ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis penktadienio pavakarę ketina iškilmingai įšventinti Užupio „Konstituciją“ vokiečių kalba.

Užupio Respublikos garbei dainuos Lietuvoje viešintis pasaulinio garso Augsburgo katedros berniukų choras iš Vokietijos.

Užupis - vienas seniausių Vilniaus rajonų, istoriniuose šaltiniuose minimas jau XVI amžiuje. Kadaise Užupis buvo vadinamuoju „druskos keliu“ į Polocką.