Kružiūnuose gyvenantys Stanislovas Lasata, Antanas Marcinkevičius, Janina Kuncevičienė ir kiti šio kaimo gyventojai gerai prisimena, kad ūkininkauti į tėviškę grįžusio A.Klizo užtvertas kelias visąlaik buvo bendras - dar nuo kolūkio laikų. Susigrąžinusieji žemes juo įvairiausia technika važinėjo į savo laukus. Pasak S.Lasatos, jis bendromis jėgomis ir tvarkytas.

Šis žmonos Rimos tėviškėje ūkininkaujantis vyriškis papasakojo pirmą bendrai naudojamo kelio užtvėrimo atvejį: „Pernai rugsėjo antroje pusėje savo žemėje už Klizo kultivavau bulvieną. Jis paprašė nupurkšti dirvoną ir aparti. Aš pakėliau kultivatorių ir nuvažiavau pasakęs, kad dabar turiu darbų. O Klizas man atrėžė, kad uždarys keliuką ir aš juo neprivažiuosiu iki savo žemės. Tas keliukas buvo tapęs Klizo šantažo priemone - jei nori važiuoti, privalai jam ką nors padaryti, nes jis neturi žemės dirbimo technikos, o aš turiu visą.”

Taip ir atsitiko - pernai rudenį A.Klizas kelią užtvėrė. Bet, vietiniams pasiskundus Punios seniūnui Gintui Laukaičiui, šis į Kružiūnus apžiūrėti užtverto kelio atvyko kartu su žemėtvarkininkų ir policijos atstovais. A.Klizui buvo paaiškinta, kad tai bendras kelias, ir jis be didelių ginčų atitvėrė.

S.Lasata mena, kad A.Klizas ir tuomet pasakė, jog kelią vis tiek užsitvers, kai išsikas kūdrą, pasistatys pirtį ir pavėsinę.

Žodį ištesėjo pavasarį

Šį pavasarį, prasidėjus darbymečiui, A.Klizas kelią vėl užsitvėrė, ir žemės naudotojai negalėjo patekti iki savo laukų.

Seniūnas žmonėms patarė kreiptis į policiją. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Daugų nuovados pareigūnai nustatė, kad A.Klizas, užtverdamas bendrai naudojamą kelią, padarė administracinį teisės pažeidimą, susijusį su savavaldžiavimu, ir tyrimo medžiagą perdavė rajono savivaldybės Administracinei komisijai.

Komisija, išklausiusi nukentėjusius asmenis ir liudininkus, gegužės pabaigoje priėmė nutarimą už savavaldžiavimą arba neteisėtą kelio užtvėrimą savo naudai A.Klizui skirti 150 litų baudą. Jis baudos nemokėjo, o Administracinės komisijos nutarimą apskundė Kauno apygardos administraciniam teismui.

Kaip sakė kružiūniškiai, kelias kelioms dienoms buvo atitvertas - galbūt kol apsiskųsta teismui.

„Matau, be teismų neapsiginsiu“

Negalintieji iki savo žemių patekti su technika, nuvesti ganyti gyvulių, nes ir pas šiuos beveik visi vyksta važiuoti, vėl kreipėsi pagalbos į policiją. Ši, konstatavusi tuos pačius faktus kaip ir pirmąkart, atlikto tyrimo medžiagą perdavė rajono savivaldybės Administracinei komisijai.

Šią savaitę komisijos posėdyje vėl apklausti nukentėjusieji ir liudininkai patvirtino, kad A.Klizas kelią ir toliau laiko užtvertą. Tik vidury jo įkaltą stulpą ištraukė, virvę per kelią nutiesė tarp dviejų pakelės stulpų.

Šįkart į posėdį A.Klizas neatvyko. Kaip sakė Administracinės komisijos pirmininkas, rajono tarybos narys Arvydas Balčiūnas, jis net atsisakė priimti kvietimą į posėdį.

Komisijos nutarimas antrąkart buvo nenaudingas A.Klizui. Už savavaldžiavimą, vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, jam dar sykį skirta 150 litų bauda.

Komisijos nariai reiškė viltį, kad A.Klizas susipras, nelauks teismo sprendimo ir bendrai naudojamą kelią atitvers. Tačiau posėdyje dalyvaujantys kružiūniškiai vienu balsu tvirtino jį nesusiprasiant.

„Alytaus naujienų” žurnalistų aplankytas A.Klizas aiškino kelią nusitiesęs prieš dvidešimt metų: „Aš išprotėsiu nuo visokių komisijų. Matau, be teismų neapsiginsiu. Tik teismas mane gali priversti atitverti. Teismai tęsiasi ilgai, per tą laiką gal ir numirsiu.”

Šiuo keliu anksčiau į savo žemę važiavęs S.Lasata sakė jau patyręs ir materialių nuostolių - buvo priverstas parduoti vieną karvę, nes prie namų neužtenka žemės gyvuliams išsiganyti.

Nemalonumai dėl kūdros

Kadangi A.Klizas S.Lasatai yra pasakęs, kad išsikas kūdrą, pasistatys pirtį, pavėsinę ir niekada niekam neleis važinėti dabar užtvertu keliu pro sodybą, S.Lasata kreipėsi į rajono savivaldybę, prašydamas ištirti, ar turint leidimus jau iškasta kūdra, ar ją kasant nesugadintas valstybės turtas - melioracijos įrenginiai.

Rajono savivaldybėje buvo sudaryta komisija nurodytiems faktams ištirti, ir šį mėnesį padarytos A.Klizui nenaudingos išvados.

Jo žemėje beveik 16 arų plotą užimanti kūdra iškasta neturint projekto. Jis pradėtas rengti tik iškasus kūdrą. Pastaroji - šalia valstybei priklausančio griovio ir drenažo rinktuvo. A.Klizas drenažo žiotį buvo užkišęs medžio kamščiu - šį pažeidimą tuoj pat likvidavo.

Kaip konstatavo komisija, A.Klizas, įsirengdamas kūdrą, pažeidė šių įrenginių nustatytą tvarką, melioracijos įrenginių naudojimo taisykles. Surinkta medžiaga perduota Alytaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentui bei Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentui. Šios institucijos gali priimti sprendimus dėl baudų skyrimo pažeidėjui.