Tai siūlančią įstatymo pataisą įregistravęs Seimo narys konservatorius Antanas Matulas sako, kad nedraudiminiais įvykiais galėtų būti atvejai, kai nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų apsvaigę asmenys į asmens sveikatos priežiūros įstaigas patenka išblaivinimui ar nukentėję nuo trečiųjų asmenų veikos.

Pagal projektą, "privalomojo sveikatos draudimo nedraudiminiai įvykiai yra gydytojo diagnozuoti asmenų sveikatos sutrikimai ar sveikatos būklė, kurie pagal įstatymus ir kitus teisės aktus nėra pagrindas teikti asmenims asmens sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto."

Siūloma numatyti, kad "privalomojo sveikatos draudimo draudiminių ir nedraudiminių įvykių pagrindus ir sąlygas nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija".

"Prieš keliolika metų neblaivūs asmenys Lietuvoje, ypač pažeidę viešąją tvarką, buvo talpinami į blaivyklas ir ten išblaivinami. Už šias paslaugas jie susimokėdavo patys. Panaikinus blaivyklas visi neblaivūs ar dėl kitų narkotinių medžiagų apsvaigę asmenys yra vežami į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, o už jiems suteiktas paslaugas apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Tokiu būdu neblaivūs ar kitaip apsvaigę asmenys trikdo ligoninių ir poliklinikų darbą, eikvoja lėšas, kurių trūksta kitų asmenų susirgimams gydyti," - sako projekto iniciatorius A. Matulas.

Tuo tarpu Sveikatos sistemos įstatyme įtvirtinta Lietuvos gyventojų pareiga rūpintis savo sveikata.

"Šiuo metu, neatsižvelgiant į tai, ar gyventojai vykdo minėtą pareigą, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų apmokamos visos apdraustiesiems suteikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Dalis PSDF biudžeto lėšų Lietuvoje kasmet panaudojama alkoholio, narkotinių, psichotropinių, kitų psichiką veikiančių medžiagų sukeltų ligų arba traumų, patirtų apsvaigus nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių, kitų psichiką veikiančių medžiagų, gydymui. Tai ne tik pernelyg brangiai kainuoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui, neskatina žmonių rūpintis savo sveikata, bet ir neteisinga savo pareigas vykdančių piliečių atžvilgiu. Siekiant didinti gyventojų sąmoningumą ir sugriežtinti asmenų atsakomybę už nesveiko savo gyvenimo būdo padarinius ir sustabdyti neracionalų PSDF biudžeto lėšų panaudojimą alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis, kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis piktnaudžiaujantiems pacientams gydyti, tikslinga Sveikatos draudimo įstatyme įtvirtinti nedraudiminio įvykio sąvoką", - sako Seimo narys Antanas Matulas.

Jo nuomone, įstatymo pataisa sustabdytų neracionalų PSDF biudžeto lėšų panaudojimą, skatintų žmonių sąmoningumą labiau rūpintis savo sveikata mažinant alkoholio, narkotinių, psichotropinių, kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą.

Šiuo metu įstatyme privalomojo sveikatos draudimo nedraudiminiai įvykiai nėra įvardinti ir iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų apmokamos visos apdraustiesiems suteikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos.