Ministro teigimu, švietimui lenkų kalba Lietuvoje sudarytos geresnės sąlygos nei bet kokioje kitoje šalyje. Trečiadienį planuojamus protestus L.Linkevičius pavadino „politiniais žaidimais“, į kuriuos įpainiojami vaikai.

„Visame pasaulyje yra 20 mln. lenkų, gyvenančių ne Lenkijoje, ir 200 tūkst. Lietuvoje. Užsienyje yra pora šimtų mokyklų (lenkų kalba), iš jų apie 90 Lietuvoje. Lietuvoje galima gauti išsilavinimą (lenkų kalba) nuo vaikų darželio iki aukštosios mokyklos“, - trečiadienį Žinių radijui teigė ministras.

„Manau, tai nėra jau taip blogai. Aišku, galima situaciją tobulinti, bet teigti visam pasauliui (apie diskriminaciją), ką daro kai kurie mūsų politikai, šmeiždami Lietuvą, tai tikrai neatsakinga“, - kalbėjo L.Linkevičius

Protestuodami dėl švietimo nuostatų dalis lenkiškų mokyklų moksleivių trečiadienį neateis į mokyklas ir vietoje pamokų dalyvaus mišiose Aušros Vartų koplyčioje, pranešė organizatoriai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija teigia, kad streiką skelbia „lenkų ir rusų mokinių tėvai“.

Akcijos organizatoriai reikalauja panaikinti suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą ir pusantro karto padidinti mokinio krepšelį tautinių mažumų mokyklose, įvesti privalomą lenkų kalbos egzaminą mokyklose lenkų kalba.
Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad tautinių mažumų mokyklų abiturientai gerai laiko prieš kelerius metus įvestą vieningą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, gauna šimtukų. Tautinių mažumų mokyklų mokiniams galioja palengvinimai, jiems leidžiama padaryti daugiau klaidų. Numatyta, kad šie palengvinimai galios iki 2019-2020 mokslo metų.
Anot ministerijos, mokyklos tautinių mažumų kalbomis gauna penktadaliu didesnį mokinio krepšelį.

Lietuvoje veikia 51 mokykla, kurioje galima mokytis lenkų mokomąja kalba, 32 mokyklos rusų mokomąja kalba, viena mokykla baltarusių mokomąja kalba ir 36 mišrios, kuriose mokoma lietuvių, lenkų, rusų kalbomis.