Bendrosios taisyklės

Lietuvos bibliotekų veiklą reglamentuojančiuose dokumentuose (Lietuvos Respublikos bibliotekų įstatyme, Pavyzdinėse naudojimosi biblioteka taisyklėse) nurodoma, kad už bibliotekos išduotų leidinių negrąžinimą iki nustatyto laiko iš skaitytojų gali būti imami delspinigiai, o itin netvarkingiems skaitytojams, nesilaikantiems bibliotekose galiojančių taisyklių, gali būti laikinai ar visam laikui apribota teisė naudotis biblioteka, maža to, apie tai pranešta kitoms bibliotekoms.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja bibliotekininkystei Alvyda Skuodytė sako, kad kiekviena biblioteka pati nusistato tvarką, kaip kovoti su savo skolininkais. Didesniuose miestuose iš užuomaršų skaitytojų dažniausiai imami delspinigiai, o kaimuose, kur daug paprasčiau susisiekti su skolininkais, leidinius tiesiog išsireikalauja patys bibliotekininkai.

Būna, kad skaitytojai ne tik laiku negrąžina knygų, bet ir jas praranda. Tokiu atveju jiems tenka bibliotekai atlyginti padarytą žalą – suieškoti tokį pat leidinį ar lygiavertį kitą to paties žanro leidinį arba tiesiog atsiskaityti su biblioteka.

A. Skuodytė pridūrė, kad, imdama delspinigius iš užuomaršų skaitytojų, biblioteka nesistengia surinkti kuo daugiau pinigų – tik susigrąžinti savo leidinius. Iš skaitytojų surinkti pinigai patenka į šalies biudžetą, už juos perkami nauji leidiniai.

Jeigu bibliotekų skolininkai, kuriems priskaičiuoti delspinigiai, nesutinka jų sumokėti, nepaklusniuosius drausminti imasi skolų išieškojimo bendrovė „Julianus Inkaso“. Skolų išieškotojai stengiasi pasiekti, kad nepareigingi skaitytojai grąžintų knygas ir sumokėtų delspinigius.

Pasak Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojos, įsigaliojus griežtesnėms naudojimosi biblioteka taisyklėms, skaitytojų pareigingumas ir atsakomybė akivaizdžiai padidėjo – gerokai sumažėjo skolininkų, prarandama kur kas mažiau leidinių.

Skaičiuoja delspinigius

„Pagal bibliotekos taisykles, leidinius į namus skaitytojai gauna 30 dienų. Tačiau jeigu leidinys skaitytojui reikalingas ilgesniam laikui, grąžinimo terminą galima pratęsti du kartus po 30 dienų. Žinoma, tik tuo atveju, jei neatsirado kitų norinčiųjų skaityti šį leidinį. Pratęsti grąžinimo terminą galima internetu arba paskambinus į biblioteką.

Skaitytojas, laiku negrąžinęs iš bibliotekos pasiskolinto leidinio ar nepratęsęs jo grąžinimo termino, yra laikomas skolininku“, – paaiškino Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Abonemento skyriaus vedėja Irena Prūsienė.

Pasibaigus leidinio grąžinimo terminui, bibliotekos apskaitos elektroninė sistema automatiškai praneša apie termino nesilaikančius skaitytojus bei jų turimas knygas. Tuomet bibliotekos darbuotojai skolininkams elektroniniu paštu siunčia priminimus apie laiku negrąžintus leidinius, skambina telefonu. Kai pasibaigia leidinio grąžinimo terminas, jau kitą dieną pradedami skaičiuoti delspinigiai – po 0,05 Lt už kiekvieną dieną ir kiekvieną leidinį. Tačiau delspinigių suma negali būti didesnė nei 132 Lt. Pašnekovės teigimu, iš Abonemento skyriaus leidinius skolinasi apie 17 tūkst. skaitytojų, iš kurių apie 70 proc. sudaro besimokantis jaunimas – moksleiviai ir studentai. Todėl dauguma skolininkų – būtent šios kategorijos skaitytojai, pamirštantys laiku grąžinti mokslui ar studijoms reikalingus leidinius, programinę grožinę literatūrą. Šiuo metu bibliotekos skolininkų sąraše yra apie 800 laiku negrąžinusių leidinių skaitytojų.

Bibliotekininkė sakė, kad nedažnai kyla didelių sunkumų išsireikalauti priskaičiuotus delspinigius.

„Niekas nenori prarasti skaitytojo teisės, todėl stengiasi sumokėti skolą“, – tvirtino I. Prūsienė. Per metus į bibliotekos kasą nepareigingi skaitytojai sumoka 10–12 tūkst. litų. Dėl skaitytojų neatsakingumo biblioteka per metus praranda apie 200 leidinių.

Paklausta, ką, naudodamasi proga, norėtų pasakyti savo skaitytojams, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Abonemento skyriaus vedėja buvo lakoniška: „Patikrinkite stalčius ir lentynas. Galbūt ten jau senokai dulka bibliotekos knyga, kurios laukia kiti skaitytojai. Paskubėkite ją grąžinti, kad netektų už šią paslaugą dar ir primokėti.“