Galima sakyti, kad Užliedžiai išgyvena demografinį sprogimą. Vaikų darželio direktorė Giedrė Jašinauskienė džiaugiasi naujomis erdvėmis ir kartu primena, kad kasdien auga tėvų prašymų kalnas, o tuos prašymus patenkinti galimybių kol kas nėra.

„Visa Lietuva nyksta, o pas mus priešingai – kiekvieną savaitę gyvenamąją vietą deklaruoja mažiausiai 20 asmenų“, – pasakojo seniūnas Irmantas Šumskas.

Neregėtais tempais auganti Užliedžių seniūnija kelia vis naujus iššūkius Kauno rajono vadovams. Ketvirtadienį apsilankę šioje seniūnijoje, jie nusprendė: būtinos pertvarkos.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir administracijos direktorius Antanas Nesteckis su komanda apžiūrėjo seniūnijoje esančias savivaldybės patalpas ir diskutavo apie galimybes jas geriau pritaikyti bendruomenės reikmėms. Užliedžių gyvenvietėje, Ledos gatvėje, esančiame pastate glaudžiasi seniūnija, medicinos punktas, laisvalaikio salė ir Domeikavos gimnazijos skyrius, kuriame mokosi 50 pradinukų.

Medicinos punktas įsikūręs ankštose patalpose, čia labai reikėtų odontologo, kitų specialistų paslaugų. Laisvalaikio salė suremontuota, joje vyksta parodos, koncertai, bendruomenės renginiai. Tačiau sovietmečiu statytas pastatas – apsilaupęs ir nejaukus. „Bet kokiu atveju jį reikėtų tvarkyti“, – pabrėžė V. Makūnas.

Plėstis į plotį būtų sudėtinga, nes sklypas nedidelis, be to, nesinori naikinti sporto aikštyno. Savivaldybės vadovai svarstė, kad logiškiausia būtų pastatyti trečią aukštą, o visą pastatą apšiltinti ir modernizuoti.

Senasis Giraitės vaikų darželis – dar labiau apgailėtinos būklės: jis neturi normalių pamatų, grindys ir vamzdynai supuvę. Remontuoti, griauti ar parduoti? Į šiuos klausimus Kauno rajono vadovai kol kas neskuba atsakyti. Savivaldybės administracijos vadovo A. Nesteckio nuomone, visus sprendimus reikėtų priimti pasitarus su vietos bendruomene.

Apžiūrėta ir naujojo Vijūkų vaikų darželio aplinka. Šalia ikimokyklinio ugdymo įstaigos verda gyvenamųjų namų statybos. Gretimame sklype būtų galima statyti darželio priestatą.

Vis dėlto, pasak mero patarėjo Edmundo Mališausko, rajono vadovai sutarė iš pradžių surengti gyventojų apklausą, padiskutuoti su bendruomene, ko jai labiausiai reikia, ką pirmiausia reikėtų keisti, ir tik po to teiks siūlymus Kauno rajono savivaldybės tarybai.