Centro vadovė BNS teigė, kad šiuo metu kaip tik baigiamas viešasis pirkimas dėl pagrindinės ekspozicijos salės Tuskulėnų dvaro rūmuose įrengimo - šiemet tam iš valstybės biudžeto skirti 66 tūkst. eurų (228 tūkst. litų). Visai ekspozicijai užbaigti, pasak jos, reikėtų dar apie 1,5 mln. litų (0,43 mln. eurų).

„Ekspozicija ilgą laiką stovėjo vietoje, šiuo metu gauname po 200-300 tūkst. litų (58-87 tūkst. eurų) per metus. Tad kiek galime, tiek už tuos pinigus ir padarome. Šiuo metu įrengta edukacinė klasė - ekspozicijos dalis, kur galės vaikai žaisti žaidimus, yra viktorina su sovietinio gyvenimo vaizdeliais, kur atsakius į klausimus esi įvertinamas. Darbai vyksta labai pamažu, mes dėl to labai išgyvename, nes naudojamos kompiuterinės technologijos, kurios po dešimties metų gali pasenti“, - sakė ji.

Anot LGGRTC direktorės, įrengti ekspoziciją planuota dar 2004-aisiais, jos bendra sąmata siekia apie 0,7 mln. eurų (2,4 mln. litų). Šiemet planuojama įrengti ekspoziciją didžiojoje dvaro rūmų salėje, kur bus interaktyviai pateikiami įvairūs to laikmečio dokumentai, daiktai, parodantys prieštaravimus tarp asmeninio ir viešo gyvenimo.

„Bus įrengta vadinamoji prisiminimų alėja, kur bus pateiktos opozicijos - sovietinė nomenklatūra ir pasipriešinimo dalyviai. Siekiama parodyti, kad sovietiniame gyvenime nebuvo viskas tik tai, kas laikraščiuose rašyta, bet vyko ir kiti procesai. Tai būtų interaktyvi paroda su žaidimo elementais. (...) Didžiojoje salėje bus siekiama parodyti sovietinio gyvenimo paradoksalumą. Ne tai, kad bus šaipomasi, bet siekiama parodyti, kad buvo dvigubi, trigubi sluoksniai - vienaip žmogus gyveno asmeninį gyvenimą, o oficialiojoje aplinkoje jis turėjo būti kitoks“, - pasakojo B.Burauskaitė.

Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas įkurtas buvusio dvaro teritorijoje, kurią sovietų okupacinė valdžia 1944–1947 metais buvo pavertusi masine nukankintų ir nužudytų režimo aukų kapaviete. Komplekso uždavinys – rinkti, eksponuoti ir propaguoti istorinę dokumentinę medžiagą, atspindinčią sovietinės okupacinės valdžios vykdytą politiką, ideologiją ir represijas prieš Lietuvos gyventojus, taip pat užtikrinti Tuskulėnų koplyčios-kolumbariumo priežiūrą ir galimybes ją lankyti, organizuoti įvairius renginius.

Kuriama nauja ekspozicija „Homo sovieticus“ siekiama dabartinei kartai atskleisti komunistinio režimo ketinimus sukurti idealų „naująjį sovietinį žmogų“ ir parodyti, kiek kasdienė tikrovė atitiko utopinį propagandos kuriamą „idealų“ komunistinės visuomenės ir eilinio piliečio vaizdinį.

Ekspozicijos rengėjai prašo prie jos prisidėti ir pačių gyventojų aukojant įvairius sovietmečiu daiktus: smulkius butinės technikos prietaisus, aprangą, kosmetiką, papuošalus, buvusias vadinamąsias deficitines prekes, pionierių ir kitų organizacijų atributiką, įvairius dokumentus, renginių ir švenčių, neformalių susibūrimų nuotraukas, daiktų su tautine bei vakarietiška atributika ir kt. Eksponatus priima Vilniaus centre įsikūręs Genocido aukų muziejus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)