Pasirodo, kad Alytuje ne tik draudžiama gaudyti žiurkes, sodinti želdinius, vedžioti augintinius arčiau nei 20 metrų nuo vandens telkinio, bet ir degintis miesto paplūdimiuose.

Tai numatyta naujose miesto švaros ir tvarkos taisyklėse, kurias praėjusią savaitę vykusiame posėdyje patvirtino miesto taryba. Jose apibrėžta ir tai, kad mieste negalima prašyti išmaldos, negalima dėti gėlių ir vainikų žmonių žūties vietose eismo zonose, kabinti sūpynių ant medžių, gaudyti ir naikinti paukščius, žvėris, smulkiąją fauną, kuriai yra priskiriami ir vabzdžiaėdžiai, graužikai bei vabzdžiai.

Naujai tvirtinamas švaros ir tvarkos taisykles kritikuoja opozicija. Nors socialdemokratas Jurgis Krasnickas prisipažino, kad taisyklės, kurios tarybos sprendimu dabar yra tik koreguojamos, buvo priimtos ankstesnės tarybos.

„Taip, mes prisipažįstame, kad buvo padaryta klaidų, tačiau nesuprantame, kaip tvirtinant naujas taisykles galima palikti senas klaidas, kurios yra akivaizdžios. Klaidas taisyti būtina. Protingi žmonės pasimoko iš svetimų klaidų, vidutinybės – iš savo, o kvailiai niekada nepasimoko“, - sakė J. Krasnickas.

Jis tikina, kad naujose taisyklėse yra aibė netikslių punktų, kuriuos privalu peržiūrėti ir koreguoti.

Valdančiosios daugumos atstovai pripažįsta, kad taisyklės koreguotinos, tačiau teigia, kad jos buvo patvirtintos jau anksčiau ir jas bet kada galima bus galima taisyti.

„Taisyklėse yra numatyti keli esminiai pakeitimai, susiję su naujai patvirtintu žemės mokesčiu, kuris už nenaudojamus žemės sklypus padidėja, o taisyklėse atsiranda punktas, leidžiantis tą žemės mokesčio tarifą pritaikyti“, - teigia Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius.

Pagal tarybos sprendimu patvirtintas švaros ir tvarkos taisykles draudžiama nupjautą žolę, rudenį sugrėbtus arba sušluotus lapus, surinktas nukritusias šakas krauti bendrojo naudojimo teritorijose, į buitinių atliekų bei antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerius, ganyti ūkinius gyvulius, vedžiojant šunis teršti jų ekskrementais žaliuosius plotus, plauti transporto priemones gatvėse, daugiabučių namų kiemuose ir kitose tam tikslui neskirtose vietose, savavališkai sodinti želdinius miesto teritorijoje, rinkti antrines žaliavas.

Be to, taisyklėse numatoma, kad žmogus gali savo malkas ir statybines medžiagas atvežti į miesto teritoriją ir be jokio leidimo tris savaites jas sandėliuoti.

Taip pat numatyta, kad daugiabučių gyvenamųjų namų savininkų bendrijos ir administratoriai privalo prižiūrėti prie statinių įrengtų neįgaliųjų transporto priemonėms skirtų vietų ženklinimą, laiku atnaujinti horizontalų ženklinimą ir vertikalius ženklus, taip pat prižiūrėti, kad prie statinių automobiliai nebūtų statomi ant žaliųjų vejų ir šaligatvių, organizuoti automobilių statymą.

Kaip bus laikomasi šių taisyklių, prižiūrės keturi miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai su vedėju priešakyje.