Atsižvelgiant į korupcijos, kaip socialinio reiškinio pavojingumą, įtaką žmogaus teisėms, demokratijai bei ekonomikai, teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo papildyti esamą reglamentavimą, nustatant, kad atlyginti būtų galima ir už informaciją apie korupcinius nusikaltimus.

„Siekiant mažinti korupcijos mąstą, būtina skatinti asmenis nelikti abejingais ir pranešti apie visas neteisėtas veikas. Korupcinė veikla daro žalą visai visuomenei ir valstybei, todėl su ja kovoti reikia visomis įmanomomis priemonėmis, o tai daryti turi būti suinteresuotas kiekvienas asmuo. Jei suteikta informacija padės valstybei atgauti dėl korupcinių veiksmų patirtą žalą, už tai asmenims turėtų būti atsilyginta“, - sako Tarpžinybinei komisijai kovai su korupcija koordinuoti vadovaujantis R. Šimašius.

Siekiant įtvirtinti siūlomus pakeitimus, Teisingumo ministerija parengė Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektą. Jame numatoma, kad asmenims, suteikusiems vertingos informacijos apie nusikaltimus, kuriais padaryta turtinė žala valstybei, gali būti skiriamos vienkartinės piniginės išmokos. Kokio dydžio suma bus atsilyginama kaskart spręs specialiai sudaryta komisija. Įvertinusi suteiktos informacijos svarbą, ji galės skirti asmeniui išmoką, siekiančią iki 10 proc. valstybei atlygintos nusikalstama veika padarytos turtinės žalos arba išieškotų į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą, savivaldybių biudžetus ir valstybės pinigų fondus lėšų dydžio. Maksimali išmokos suma gali siekti 100 tūkst. litų.

Artimiausiu metu šis nutarimo projektas bus teikiamas Vyriausybei svarstyti.