Už Seimo Centro frakcijos ir komiteto pirmininko pavaduotojo Kęstučio Glavecko įstatymo projektą balsavo 4, prieš - 6 Biudžeto ir finansų komiteto nariai.

Nepritariančiųjų projektui neįtikino komiteto narių argumentai, kad pensijų reformą Lietuvoje reikia pradėti nedelsiant, o valstybės lėšas, gautas privatizavus "Lietuvos telekomą", panaudoti šiai reformai pradėti.

"Projektas neatitinka dabartinių Vyriausybės įsipareigojimų - atkurti santaupas, o iš privatizavimo gautas lėšas kaupti stabilizacijos fonde", tvirtino nuosaikioji konservatorė Elvyra Kunevičienė.

Tačiau jai oponuojančiųjų buvo nemažai. "Kad ir kaip mes vaidintume, socialinio draudimo reformą padaryti reikės. Galimybių Lietuvai gauti pinigų nėra labai daug - tai galbūt yra vienintelis šansas", sakė LDDP frakcijos narys Arturas Plokšto.

"Jei nekaupsime mažomis porcijomis, tai iš kur mes jų (pinigų -BNS) daugiau gausime", teigė Centro frakcijos narė Rasa Melnikienė.

Pasak socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus, reforma būtina, nes būtent valstybinio socialinio draudimo fondą ("Sodrą") slegia didžiausi finansiniai įsipareigojimai - 1999-ųjų gruodžio 31 dieną jie siekė 1,3 mlrd. litų.

A. Butkevičiaus nuomone, pensijų sistemos reformai galėtų būti skirtos ne tik lėšos, gautos už "Lietuvos telekomą", bet ir už parduotą valstybės turtą, pavyzdžiui, žemę.

Tai, kad lėšos, gautos už telekomą, galėtų būti vienas iš šios reformos šaltinių, pripažįsta ir Tarptautinio valiutos fondo bei Pasaulio banko (PB) ekspertai. PB specialistas Davidas Lindemanas (Deividas Lindemanas) gegužę vykusioje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje pensijų reformai Lietuvoje, teigė, kad tai būtų "patrauklus būdas".