Vis dėlto kone kas mėnesį pasitaikė po kelis parlamentarus, praleidusius vieną ar du posėdžius. Už tai jokios sankcijos nenumatytos.

Tačiau naujajam Seimui teks tai ištaisyti, nes Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad už praleistus be pateisinamos priežasties Seimo posėdžius parlamentarams turėtų būti nemokama.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigia, kad ši kadencija dėl posėdžių lankymo nebuvo išskirtinė – tekdavo net darbą organizuoti taip, kad priimant svarbius įstatymus būtų pakankamai balsuojančiųjų.

„Pirmą dienos pusę visi dirba tvarkingai, į pavakarę, be abejo, gretos praretėja“, – pripažino Seimo pirmininkė.

Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, per ketverius metus nė vienam parlamentarui neteko nurėžti viso atlyginimo, sumažintas buvo tik Darbo partijos nariui Gintarui Tamošiūnui.

Parlamentarų, per mėnesį praleidusių po vieną ar du posėdžius, skaičiuojama dešimtimis. Tarp tokių Seimo narių etikos ir procedūrų komisija mini Roką Žilinską, Gintarą Steponavičių, Vitaliją Vonžutaitę, Agnę Bilotaitę ir kitus.

Konstitucinis Teismas prieš mėnesį yra išaiškinęs, kad už praleistus Seimo posėdžius be pateisinamos priežasties parlamentarams turėtų būti išvis nemokama.

Trečiadienį šis klausimas iš darbotvarkės išbrauktas. Tad greičiausiai dėl posėdžių nelankymo teks apsispręsti naujajam seimui.

„Dabartinis įstatymas numato, kad už nebuvimą posėdyje, kurio metu balsuojama už įstatymo priėmimą, trečdalis atlyginimo yra nemokamas. Bendrai susumavus – jei visą mėnesį nelankei nei plenarinių posėdžių, nei komitetų, tai atlyginimo negausi“, – skaičiuoja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Etikos ir procedūrų komisija teigia, kad šiemet parlamentarai nepavyzdingiausi buvo spalį. Į posėdžius susirinkdavo kartais vos pusė Seimo narių.