Liūdną žinią DELFI patvirtino asociacijos Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas Rimtautas Vizgirda.

„Ji mirė šiandien (penktadienį – DELFI) prieš porą valandų. Amžius yra garbingas, bet dar galėjo gyventi. Ji mirė po sunkios ligos“, – penktadienio pavakarę sakė jis.

Kartu nugyveno 7 dešimtmečius

Gyvendami JAV su vaikais ir anūkais Kazickų šeima kasmet lankydavosi Lietuvoje, tačiau šios kelionės nutrūko dėl A. Kazickienės ligos. 2010 metais ponią Aleksandrą ištiko insultas, vėliau gydytojai aptiko krūties vėžį. Dėl šios priežasties Kazickai nedalyvavo ir Lietuvos tūkstantmečio minėjime, Valdovų rūmų atidaryme, šeimos bičiulio Valdo Adamkaus atsisveikinimo su Prezidentūra renginyje.

Aleksandra Kalvėnaitė-Kazickienė gimė 1920 m. birželio 17-ąją Panevėžyje. Savo būsimą vyrą Juozą Kazicką sutiko mokydamasi Vytauto Didžiojo universitete ir už jo ištekėjo 1941 m. Po dvejų metų susilaukė dukros Jūratės. Dar po metų, II pasaulinio karo pabaigoje, šeima pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, iš ten – į JAV. Šioje šalyje Kazickų šeima susilaukė keturių sūnų Juozo Mindaugo, Aleksandro Kęstučio, Mykolo Vytauto ir Jono Algimanto.

Platininių vestuvių jubiliejų, kada šeima kartu nugyvena 70 metų, Kazickai būtų minėję rugpjūčio 15-ą dieną. Juozas Kazickas nuolat pabrėždavo laimingos santuokos svarbą, primindamas ilgus su ponia Aleksandra nugyventus metus ir sakydamas, kad paskiausiai miršta laimingai vedę.

Dukra Jūratė Kazickaitė ne kartą apie mamą yra sakiusi, kad ši, net ir turėdama geras karjeros galimybes, atsidėjo šeimai ir labdaringai, lietuvybę saugančiai veiklai. Prieš 11 metų, 2000 m. įkurtas Kazickų šeimos fondas (KFF – Kazickas Family Foundation), kuris teikia paramą švietimo, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, religinėms, ligonių globos įstaigoms, universitetams, mokykloms. Ponia Kazickienė buvo šio fondo, skirstančio paramą Lietuvoje ir JAV, garbės prezidentė.

JAV taip pat veikia velionės vardu pavadinta lituanistinė mokykla.

Užuojautą pareiškė A. Ažubalis

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareiškė užuojautą dėl žinomo verslininko ir filantropo Juozo Kazicko sutuoktinės, lietuvybės puoselėtojos Aleksandros Kazickienės mirties.

„Esu giliai nuliūdęs dėl mane pasiekusios žinios apie jūsų žmonos Aleksandros Kazickienės mirtį. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vardu reiškiu gilią užuojautą jums, jūsų šeimai, visiems ją pažinojusiems ir išgyvenantiems šią skaudžią netektį“, - rašoma birželio 17 dienos A.Ažubalio užuojautos laiške Juozui Kazickui.

Pasak ministro, Aleksandra Kazickienė aktyviai skatino lietuvybę – rėmė lituanistinį švietimą, puoselėjo lietuvių kultūrą ir telkė tautiečius draugėn bendrai lietuviškai veiklai, buvo labdaros renginių organizatorė ir Kazickų šeimos fondo garbės prezidentė.

„Aleksandra Kazickienė mums išliks pilietiškumo, lietuviškosios pasaulėjautos, filantropinės tradicijos ir bendražmogiškos šilumos pavyzdžiu“, - teigiama A.Ažubalio laiške.