URM tikisi, kad šis įvykis bus tinkamai ištirtas, o kaltieji nubausti. Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, su galimomis neapykantos apraiškomis būtina kovoti principingai, neleisti, kad svetingumą ir toleranciją išstumtų ksenofobija.

URM ir Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje operatyviai susisiekė su kompetentingomis JK įstaigomis ir renka informaciją apie įvykį Šiaurės Airijoje.

Anot pranešimo, URM vadovybė padažnėjusių išpuolių prieš Lietuvos piliečius klausimą pastaruoju metu kelia pokalbiuose su Jungtinės Karalystės pareigūnais. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, liepos 18 dieną Briuselyje susitikęs su JK užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu, atkreipė dėmesį į padažnėjusius išpuolius.

Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius liepos 18 dieną šią problemą kėlė Lietuvos ambasadoje Londone vykusiame susitikime su JK imigracijos ministru Robertu Goodwillu.

Viceministras M. Bekešius taip pat planuoja susidariusią situaciją telefonu aptarti su ministru R. Goodwillu.

DELFI jau rašė, kad Šiaurės Airijoje pirmadienio paryčiais buvo apšaudytas lietuvių namas. Pareigūnai įtaria, kad išpuolis įvykdytas iš neapykantos kitataučiams.

Lurgano mieste 2 valandą nakties šūviai paleisti į namo duris ir langus, pranešė vietos televizija ITV. Name gyvena devyniolikmetė lietuvė mergina ir trys jauni vyrai. Lietuviai televizijai sakė miegoję viršutiniame aukšte, o juos pažadino šūvių garsai. Prieš aštuonis mėnesius atsikėlę lietuviai sakė esantys įbauginti, bet neketinantys palikti savo namų. Jie savo tapatybę atskleisti atsisakė.

Jungtinėje Karalystėje po balsavimo pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) padaugėjo pranešimų apie išpuolius prieš kitataučius. Per referendumą dauguma Šiaurės Airijos rinkėjų pasisakė už tolesnę Jungtinės Karalystės narystę ES.