V.Adamkus, A.Brazauskas, A.Palauskas, V.Tutkus: tai naujiena

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus penktadienį pareiškė, kad JAV žiniasklaidos pranešimas apie Lietuvoje neva veikusį slaptą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą įtariamiems teroristams jam buvo naujiena.

"Aš vakar girdėjau tą žinią. Tai man yra naujiena. Per mano laikotarpį niekas nėra su manimi kalbėjęs, iš nieko nesu girdėjęs. Nežinau, ar tai yra mitas, ar tai yra sąmoninga provokacija, bet man tai man nėra žinoma", - BNS penktadienį sakė V.Adamkus, kuris prezidento kadenciją baigė liepos mėnesį.

Kadenciją baigęs prezidentas, ekspremjeras Algirdas Brazauskas vadina fantazijomis JAV televizijos pranešimą apie neva Lietuvoje veikusį slaptą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą įtariamiems teroristams.

"Oficialiai galiu pareikšti - pirmą kartą apie tai girdžiu. Kaip tuometinis premjeras, nieko nežinojau, kad tokie dalykai būtų Lietuvoje. Čia - fantazavimas", - JAV televizijos "ABC News" pranešimą įvertino ekspremjeras.

Buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas taip pat tikina, kad Lietuvoje nebuvo įkurtas joks slaptas CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams.

"Lietuvoje CŽV kalėjimo tikrai nebuvo, nes tokio sprendimo jokia žinyba negalėjo priimti be aukščiausių valdžios institucijų žinios. Todėl atsakingai pareiškiu, kad Lietuvoje kalėjimo teroristams ne buvo ir negalėjo būti", - penktadienį pareiškė A.Paulauskas, Lietuvos Seimui vadovavęs nuo 2000 metų pabaigos iki 2006 metų pavasario.

Buvęs kariuomenės vadas V.Tutkus DELFI sakė, kad irgi nėra nieko apie tai girdėjęs, svarstė, kad toks klausimas turėjo būti aptartas Valstybės gynimo taryboje (VGT), tačiau jo vadovavimo laikotarpiu to nebuvo.

VGT sudaro prezidentas - vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. Valstybės vadovo sprendimu į posėdžius taip pat gali būti kviečiami ministrai, valstybės institucijų vadovai, jų atstovai ar kiti asmenys.

Tačiau DELFI konsultavę, bet neįvardijamais panorę likti ekspertai aiškino, kad iš esmės toks sprendimas galėjo būti priimtas ir be kariuomenės žinios, nors kaliniai - karo belaisviai. Tokiu atveju būtų užtekę duoti nurodymus Valstybės saugumo departamentui ir pasieniečiams, kurie kontroliuoja oro sieną kertančius lėktuvus.

URM: gandai ir prasimanymai

Lietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį paneigė JAV žiniasklaidos pranešimą apie Lietuvoje tariamai veikusį slaptą Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, kuriame esą buvo kalinti aukšti "Al Qaeda" kovotojai, pavadindama tai "gandais ar prasimanymais".

"Lietuvos URM neigia bet kokius gandus ar prasimanymus apie neva Lietuvos teritorijoje veikusius slaptus JAV kalėjimus", - BNS penktadienį sakė UMR atstovas spaudai Rolandas Kačinskas.

ABC naujienoms per ambasadą Vašingtone Lietuvos vyriausybė taip pat paneigė buvusių žvalgybininkų informaciją.

"Lietuvos vyriausybė neigia visus gandus ir interpretacijas, kad Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas", - sakė ambasados atstovas spaudai Tomas Gulbinas.

Žvalgybininkai: Vilniuje buvo 8 kaliniai

Informaciją, esą Lietuvoje iki 2005 metų veikė slaptas CŽV kalėjimas, ketvirtadienį paskelbė ABC News.

ABC naujienos pranešė, kad Lietuvos pareigūnai CŽV leido naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą iki 2005 metų kalinti aštuoni "Al Qaeda" kovotojai, ketvirtadienį informavo LNK Žinios.

ABC naujienos sako, kad tai esą patvirtina CŽV lėktuvų skrydžių įrašai. Tuo metu JAV žvalgybos lėktuvai Vilniuje neva leidosi ne kartą.

Kaip rašo ABC, buvęs žvalgybos pareigūnas, dalyvavęs programoje, sakė, kad Lietuva sutiko turėti kalėjimą, nes norėjo geresnių santykių su JAV. Paklaustas, ar G.W.Busho administracija ar CŽV siūlė kažką mainais, pareigūnas atsakė: "Mums nereikėjo. Jiems buvo malonu turėti mūsų prielankumą".

ABC gauti skrydžių duomenys rodo, kad lėktuvais buvo skraidomi terorizmu įtariami asmenys į Lietuvą, Tailandą, Afganistaną, Lenkiją, Rumuniją, Maroką ir Gvantanamą bei atgal. Pareigūnas ABC naujienoms sakė, kad CŽV pasirūpino, jog Europos aviacijos pareigūnams būtų patiekti suklastoti skrydžių planai.

Pavyzdžiui, lėktuvams, skrendantiems į Lietuvą ir iš jos, buvo nurodyta pateikti dokumentus, kad lėktuvai leidžiasi kaimyninėse valstybėse, nors iš tiesų leisdavosi Vilniuje. Dažniausiai kaip kelionės tikslas tokiais atvejais būdavo įvardijamos Suomija ir Lenkija, sakė pareigūnas.

CŽV: neatsakingi pareiškimai

CŽV apie buvusių slaptų kalėjimų skelbimą vadina neatsakingu veiksmu.

"CŽV viešai nediskutuoja apie buvusią sulaikymo programą, kur ji galėjo būti vykdoma ar kur negalėjo būti vykdoma, - ABC sakė CŽV atstovas spaudai Paulas Gimigliano. - Mes paprasčiausiai nekomentuojame tokio pobūdžio kaltinimų, kurie jau kelerius metus vis pasirodo spaudoje."

ABC naujienų interneto puslapyje rašoma, kad buvę JAV žvalgybininkai pasakojo, jog kalėjimas aštuoniems įtariamiems teroristams Lietuvoje buvo įrengtas po 2001 metų rugsėjo 11-osios, kai "Al Qaeda" kovotojai Amerikoje įvykdė teroro aktus, nusinešusius tūkstančius gyvybių.

Iš pradžių slaptiems kalėjimams įsteigti esą buvo pasirinkti Tailandas, Rumunija, Lenkija, Marokas ir Afganistanas, tačiau nuspręsta į programą įtraukti ir kurią nors buvusią Sovietų Sąjungos valstybę.

"Al Qaeda" - islamo fundamentalistų tarptautinė teroristinė grupuotė, vykdanti teroristines operacijas visame pasaulyje.