Neseniai iš įkalinimo įstaigos paleistas verslininkas J.Urka pareiškė, esą prieš penkerius metus per akademiką R.Rajecką jis V.Landsbergiui paskolinęs 100 tūkst. JAV dolerių.

Pasak J.Urkos, pinigai R.Rajeckui buvę perduoti jo namuose, D.Poškos gatvėje Vilniuje. Vėliau neva jis su V.Landsbergiu kalbėjosi telefonu ir šis jam dėkojęs už suteiktą paskolą. J.Urka kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas ištirti tariamos paskolos davimo faktą. V.Landsbergis savo ruožtu paprašė iškelti baudžiamąją bylą dėl jo apšmeižimo. Tačiau J.Urka Generalinei prokuratūrai nepateikė tariamos paskolos sutarties originalų. Todėl Generalinė prokuratūra nutraukė J.Urkos pareiškimo tyrimą.

Prokuratūra tiria Seimo pirmininko pareiškimą dėl apšmeižimo ir parašo suklastojimo bei 6 Seimo narių prašymą dėl tiesos nustatymo. Generalinės prokuratūros prokuroras Č.Norinkevičius patvirtino gavęs dokumentus iš URM.

Pagal URM pateiktą informaciją apie R.Rajecko darbą Londone prokuratūra gali nustatyti, ar duodant tariamą paskolą diplomatas galėjo būti Lietuvoje. 1995 metų pavasarį R.Rajeckas buvo Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Didžiojoje Britanijoje.

URM negali tiksliai pasakyti, ar R.Rajeckas tariamos paskolos sutarties pasirašymo dieną buvo Lietuvoje. Iš Lietuvos ambasados Didžiojoje Britanijoje žurnalistai gavo atsakymą, jog pagal turimus dokumentus tuo metu R.Rajeckas buvo išvykęs iš Londono.