"Lietuvos žinios" rašo, kad J.Karosas nežino, kodėl iki šiol neįvyko anksčiau planuoti prezidentės vizitai į JAV ir Rusiją. Jis spėjo, kad tai galėjo atsitikti dėl to, jog nepavyksta suderinti pasirašyti kokių nors dvišalių sutarčių. Pasak J.Karoso, aukščiausio lygio vizitai į užsienio valstybes yra labai svarbūs.

Jis apgailestauja dėl į Rusiją vis neįvykstančios darbinės viešnagės.

"Kad nevyksta vadovų vizitai į kaimynines valstybes, nėra gerai. Juk vizitų metu dvišaliai santykiai įgauna impulsą. Jeigu šioje srityje yra sąstingis, santykiuose - taip pat sąstingis. Rusijoje nemažai dalykų, taip pat ekonominiai ir ūkiniai, daug kuo priklauso nuo valdžios judesių ir požiūrio. Savaime suprantama, tai atsiliepia ir mūsų verslo, finansiniams ryšiams su Rusija", - tvirtino parlamentaras.

J.Karoso teigimu, JAV buvo ir liks strategine Lietuvos partnere.

"Palaikyti aukščiausio lygio kontaktus su šia valstybe yra aktualu", - įsitikinęs jis.

Anot Geopolitinių studijų centro eksperto V.Volovojaus, aukščiausio lygio vizitai į JAV ir Rusiją būtų labai reikšmingi. Jie demonstruotų siekį palaikyti šiltus dvišalius santykius, juos pagerinti.

V.Volovojaus manymu, prezidentės vizitas į Rusiją iki šiol neįvyko dėl komplikuotų dvišalių santykių. Esą situacija nėra paprasta, kad aukščiausio lygio viešnagė galėtų įvykti sklandžiai.

Kad D.Grybauskaitė su vizitu dar nesilankė Vašingtone, galėjo lemti ne viena priežastis. Pirmiausia tai, kad prezidentė siekė atitolinti Lietuvą nuo JAV ir subalansuoti mūsų krašto poziciją Europos kontekste. Mūsų krašto santykiai su JAV, anot V.Volovojaus, pablogėję.

"Visi užsienio vizitai vyksta tik tuomet, kai yra abipusis interesas ir tam pasirengusios abi šalys. Prezidentės D.Grybauskaitės teigimu, užsienio vizitai turi būti ne parodomieji, o duodantys Lietuvai apčiuopiamų rezultatų", - dienraščiui sakė prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška.

Pasak jo, efektyviam dvišaliam bendradarbiavimui mūsų kraštas išnaudoja įvairias diplomatines formas, ne tik oficialius vizitus. Aktualiausius klausimus D.Grybauskaitė su kitų kraštų vadovais esą aptaria tarptautinių renginių metu, taip pat telefonu.