Posėdyje už tokį sprendimą balsavo 6 parlamentarai, vienas buvo prieš, du balsuojant susilaikė.

P. Urbšys paaiškino posėdyje sureagavęs vadovaujantis dviem principais – Konstitucija ir sąžine.

„Mano reakcija vadovavosi dviem principais. Įstatymo projektą aš vertinau taip, kad tai yra pasikėsinimas į gyvybę. Man tai prieštarauja tam, kas yra Konstitucijoje“, - kalbėjo parlamentaras.

Taip pat jis savo pasaulėžiūrą aiškino tuo, kad jis yra tikintis žmogus.

„Tikinčiam žmogui sąžinės balsas yra tai tuo, kuo tiki. Pagal mano įsitikinimus, gyvybė turi būti saugoma (…) Vadovaujantis tais įsitikinimais, mane suglumino faktas, kad įstatymo projektą teikia Seimo narė besilaukianti vaiko“, - sakė P. Urbšys.

Jis aiškino, kad pagal jo pasaulėžiūrą „tai nesuderinami dalykai, kad moteris kuri po savo širdimi nešiojasi gyvybę, ateina su įstatymo projektu, kuris įteisina gyvybės žudymą“, ir jo nuomone įstatymo projektą turėjo teikti kitas žmogus.

Jis taip pat priminė, kad yra atsiprašęs Seimo narės V. Čmilytės- Nielsen, jeigu jis yra įžeidęs ją, kaip moterį.

Požiūriai nesutampa

Liberalė V. Čmilytė- Nielsen teigė suprantanti P. Urbšio požiūrį, ir ką jis norėjo pasakyti, ir kad jis ne taip parinko žodžius.

„Mūsų požiūriai skiriasi. Man atrodo toks džentelmeniškumas nėra reikalingas, bet aš suprantu, ką jis norėjo pasakyti“, - sakė parlamentarė.

Ji teigė mananti, kad plenariniame posėdyje išsakyti dviejų išsakyti žodžiai nebuvo tinkami, kaip profesionalei, parlamentarei.

„Būtent dėl to, kad visgi, jei mes darome prielaidą, kad moteris turėtų būti Seimo narės, natūralu, kad jos turėtų turėti teisę teikti bet kokius projektus, nepriklausomai nuo savo asmeninių aplinkybių. Tai neturėtų būti faktorius, tikrai daugelyje Vakarų Europos valstybių tokios situacijos mes tiesiog negalėtume įsivaizduoti“, - sakė V. Čmilytė – Nielsen.

Seimo etikos sargai nagrinėjo P. Urbšio elgesį po to, kai Seimo posėdyje jis išsakė mintį, kad įstatymo pataisas dėl embrionų saugojimo termino galėtų teikti ne moteris, besilaukianti vaiko. Taip pat buvo nagrinėjamos A. Skardžiaus ir P. Gražulio replikos. A. Skardžiui ir P. Gražuliui Seimo etikos sargai rekomendavo ateityje susilaikyti nuo panašių pasisakymų.

P. Gražulis nuomonės nekeičia

Petras Gražulis nesutinka, kad tokio tipo pareiškimai žemina moteris ir diskriminuoja Seimo nario vardą.

„Kiek man paskambino moterų, kurios palaiko mano nuomonę“, - kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas, kiek gi jų jam skambino, jis atsakė neskaičiavęs.

„Kur yra atlikti tyrimai? Lygiai taip pat, kaip sovietmečiu atsisakiau eiti į kariuomenę, pasakė, kad Lietuva yra demokratiška įstojusi į 15 respublikų sąjungą, ir kad aš darau žalą. Lygiai taip pat jūs – dabar grįžo liberalbolševizmas“, - kalbėjo P. Gražulis.

Parlamentaras savo nuomonės dėl nėščių parlamentarių nekeičia.

„Jūs, Etikos komisija, mane verčiate meluoti, kad aš meluočiau, kad mano nuomonė ne tokia. Aš sakau, kad moteris, kuri laukiasi kūdikio, jai nederėtų pristatinėti tokio įstatymo“, - sakė P. Gražulis.