Projektavimo konkursą laimėjo bendrovė „Inžinerinė mintis“, kuri projektą rengia kartu su vokiečių architektų įmone „Studijo Gollwitzer architekten gmbH“.

Rekonstravimo techninio projekto parengimo sutarties vertė – 399 tūkst. eurų. Techninį projektą tikimasi parengti per 11 mėnesių.

Nors sutartis pasirašyta tik lapkričio 13 dieną, projektuotojai jau parengė pirminius pasiūlymus.

Jiems iškelta užduotis – išplėsti didžiąją žiūrovų salę iki 700 vietų, įrengti 200 vietų mažąją salę. Be to, projektuotojai turi išsaugoti ir Klaipėdos muzikinio teatro bokštą, fojė.

„Analizavome esamą pastatą ir svarbiausias momentas tas, kad pagrindinė salę toje vietoje, kur ji yra dabar, išplėsti yra labai sudėtinga, jau nekalbant apie tai, kad dar reikia įrengti 200 vietų mažąją salę. Todėl nusprendėme, kad dalis senojo pastato turi būti nugriauta ir jo vietoje pastatytas naujas pastatas, kuriame ir bus didžioji bei mažoji žiūrovų salės. Esmė ta, kad pagrindinė salė dabar „žiūrės“ į upę, o ne į Atgimimo aikštę“, – komentavo „Studijo Gollwitzer architekten gmbH“ architektas Wolfgangas Gollwitzeris.

Pastate, kuris nebus griaunamas, bus išsaugotos ir visos erdvės, ir pagrindinis bokštas. Jo viršuje numatoma įrengti apžvalgos aikštelę, į kurią galės patekti visi norintys. Kitose šio pastato erdvėse įsikurs administracija.

Naujajame pastate pagalbinės erdvės – sandėliai, persirengimo kambariai, techninės patalpos bus įrengtos rūsyje.

Naujas projektuojamas pastatas bus žemesnis nei esamas, jo aukštis sieks iki 18 metrų ir tai, anot architekto, aplinkiniams namams netrukdys, neužstos šviesos.

Daugiausia klausimų kyla dėl automobilių stovėjimo. Savivaldybė įsipareigojo praplatinti Danės gatvę, kad joje būtų užtektinai automobilių stovėjimo vietų.

„Projektuojamas priestatas bus dinamiškos formos, taip sujungsime klasikinę architektūrą, kokia yra senojo pastato, ir moderniąją, kokia bus naujo priestato“, – pabrėžė architektas.

Numatyta, jog pagrindinė rekonstruoto Klaipėdos muzikinio teatro salė bus multifunkcinė, joje bus statomi įvairūs pasirodymai, todėl itin didelis dėmesys bus skiriamas akustikai. Net salės apdailos medžiagos bus parenkamos tokios, kad gerintų akustiką.

„Dirbame su akustikos specialiais, kurie kūrė keliolikos operos salių visame pasaulyje. Sieksime geriausio varianto“, – patikino Wolfgangas Gollwitzeris.

Skaičiuojama rekonstrukcijos projekto vertė siekia 18-20 mln. eurų. Jei būtų išspręsti finansavimo klausimai, teatro rekonstrukcija galėtų prasidėti 2017 metais ir truktų trejus metus.

Klaipėdos muzikinio teatro bendruomenės svajonė ir yra, jog pirmoji premjera rekonstruotame pastate įvyktų per 2020 metų Kalėdas.