"Vakar padarytas trečiasis oro užterštumo tyrimas, vėl laukiama rezultatų ir tikrai nebus grąžintas teismas į senas patalpas dar artimiausius tris mėnesius", - BNS sakė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin.

Jos teigimu, paaiškėjus trečiojo oro užterštumo patikrinimo rezultatams bus sprendžiama, kaip toliau valyti patalpas.

"Tik kai paaiškės trečiojo tyrimo rezultatai, bus perkamos valymo, dezinfekavimo, gyvsidabrio šalinimo paslaugos. Čia labai sudėtinga ir ilga procedūra", - teigė Ž.Navickaitė-Babkin.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos atstovės, bylų dalyviams siunčiami specialūs pranešimai apie posėdžių vietą, su teismu jau galima susisiekti senaisiais telefono numeriais.

"Teismas sėkmingai persikėlė į naujas patalpas, jau vyksta teismo posėdžiai - tiek policijos komisariate, tiek verslo centre, teismo raštinė jau dirba, bandoma kiek įmanoma tokioje situacijoje užtikrinti patogų žmonių aptarnavimą. Aišku, kad situacija yra apsunkinta, bet teismas darbo nenutraukė", - sakė Nacionalinės teismų administracijos atstovė.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre Kęstučio aikštėje nagrinėjamos civilinės bylos, veikia teismo raštinė. Baudžiamosios bylos nagrinėjamos Ukmergės rajono policijos komisariate Vytauto gatvėje.

Prieš dvi savaites Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie du kilogramus gyvsidabrio. Jis aptiktas vykdant remonto darbus teismo pastate Kęstučio aikštėje. Gelbėtojai atliko cheminę ir mechaninę demerkurizaciją.

Pasak Ž.Navickaitės-Babkin, oficialios versijos, iš kur atsirado gyvsidabris, kol kas nėra.

Visuomenės sveikatos centro specialistams praėjusią savaitę nustačius, kad Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate gyvsidabrio garų koncentracija normą viršija daugiau nei dešimt kartų, nuspręsta stabdyti teismo darbą ir teismą perkelti dirbti į kitas patalpas.